„Az új városvezetés pörgeti a bakelitet” - Történelmi siker Ózdon

Sikertörténet Ózd város 2016-os költségvetése. Ma tárgyalta a képviselő-testület a 2016. évi költségvetést. Ismertetőmben röviden kifejtettem a siker mibenlétét. A szóbeli kiegészítésemet megnézhetik az alábbi linken: https://youtu.be/jfDN3yIqzko

 

Az ülés teljes felvételét a városi televízió honlapján: http://www.ovtv.eu/index.php/kepviselo-testueleti-uelesek/448-2016-januar-28

2015 az alapozás éve volt, míg 2016 minden bizonnyal a gyarapodásé lehet. Tavaly az intézményi rendszeren 30%-os megszorítást kellett végrehajtanunk, hogy működőképes maradjon a város és biztonsággal tudjuk teljesíteni a költségvetést.

A pénzmaradvány tárgyalása után a képviselő-testületi ülések egész évben zengtek attól, hogy a Fidesz-KDNP megfogalmazásával élve feltették képviselőik a lemezt, miszerint 280 millió Ft tartalék keletkezett a pénzmaradvány tárgyalásánál, és ez még nekik köszönhető. Ugyanakkor kíváncsiak lesznek, hogy mi fog maradni ebből 2016-ra.

Idén már a tavalyi év alapján is az új városvezetés pörgeti a bakelitet, így feltettem az új lemezt.

Köszönhetően a 2015-ös év feszített és gazdaságos működésének eredményeképpen 2016-ra 1 milliárd 93 millió Ft megtakarítás keletkezett, mely lehetővé tette azt, hogy az intézményi hálónak közel 175 millió Ft-ot tudtunk pluszban adni a bérek rendezésére és a kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb működésre.

918 millió forint tartalék mellett, biztonságosan, stabilan,

szilárd lábakon áll az önkormányzat a 2016-os esztendő elébe.

25 millió Ft-ot irányoztunk elő a körzetek fejlesztésére, így minden képviselői körzet képviselője fél millió Ft-tal többől végezheti a lakókörnyezetek fejlesztését, városi szinten 5 millió Ft-tal.

Fürjes Pál és Obbágy Csaba a Fidesz-KDNP képviselői módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez még a múlt héten: 20 millió Ft gazdaságélénkítési céltartalék bevezetését kezdeményezték. Mi ezzel szemben az addigra kialakított költségvetési tervezetbe, pályázati és gazdaságfejlesztési céltartalék címen 50 millió Ft-ot terveztünk be.

Számos egyéb tétel is emelkedett, a rendezvényekre szánt kereten 1 M Ft-ot, a sportra szánt összeget 50%-al emeltük, ebből 5 M Ft-ot célzottan az Országos Rally Bajnokság ózdi futamának támogatására. A tartaléknak hála idén komolyabb önerős fejlesztést is tervezünk. Fel vagyunk készülve, hogy a városba vonzani kívánt értelmiségi rétegnek, orvosoknak, mérnököknek segítsük a lakhatását, a kórház eszközbeszerzéseit támogassuk – pl. CT, a pályázatok előkészítéséhez szükséges kiadásokat fedezzük, és a váratlan események sem kell, hogy riadalmat keltsenek.

A bizottsági üléseken a Fidesz-KDNP főként a költségvetés óvatos pénzköltését kifogásolta, a városvezetés viszont nem gondolja, hogy egy jól sikerült költségvetés felhatalmazná arra, hogy elverje a pénzt. Úgy gondolom, hogy mindenképpen fejleszteni kell belőle, de úgy gazdálkodva, ahogy azt 2015-ben megalapoztuk, óvatosan, feszítetten, gazdaságosan bánni a számokkal, hiszen lesz még 2017, 2018 és így tovább, amikor szintén biztonságban szeretném tudni az Önkormányzat és így a város működését. Más képviselőjük pedig bátornak nevezte a költségvetést, de lehetne bátrabb, mint mondta. Úgy gondolom, aki a bátornál bátrabb, az vakmerő, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak egy város felelős vezetésében.

A költségvetést végül 9 igen és 4 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület.

Jelentős napirendi javaslat volt a Startmunka programban való önkormányzati részvétel is. Idén Ózd Város Önkormányzata 7 programra is pályázik a tavalyi 5-tel szemben. Venczelné Ferenczi Judit a Startprogram Iroda vezetője – és így az Önkormányzat – a város harmadik legnagyobb foglalkoztatója lesz, amennyiben a pályázatunkat elfogadja a Belügyminisztérium. 1211 fő foglalkoztatása valósulhat meg, értékteremtő munkában. Az 1211 fő, nem maradéktalanul, de főként alulképzett munkaerőt rejt magában. Ózdon közel 1500 olyan álláskereső van regisztrálva, akiknek általános iskolai, vagy az alatti végzettsége van. Számukra is szeretnénk megélhetést biztosítani, úgy hogy érezzék azt, az általuk elvégzett munka értékes és a város fejlődését szolgálja. Nem beszélve a munka további pozitívumairól, a társadalmi hasznosság érzete, a napirend megjelenése, sajnos nem túl magas, de biztos hivatalos jövedelem, energia lefoglalás. A pályázat elnyerésével 1,3 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülhet az Önkormányzat.

NEM a migránsokra! A tanácskozáson az illegális bevándorlás témakör is terítékre került. Ózd városa hivatalosan is állást foglalt a betelepítési kvóta ügyében és arra kéri Magyarország kormányát, hogy álljon ellen az Európai Unió ezen szándékának. „Ózd városa nem kíván sem befogadó állomást, sem közmunkásként foglalkoztatni migránsokat a jövőben sem. Ezen szándékunk kinyilatkoztatásával az volt a célunk, hogy a kormányzat ezt belátva az Európai Unió felé is fel tudjon lépni nagyobb erővel” fogalmaztam.

Hosszúra nyúlt az ülés, ugyanis ezen kívül még 19 napirendi pontot tárgyaltunk. Többek közt kis értékű ingatlanok értékesítése, megállapodások módosítása, felmentés nyugdíjba vonulás miatt.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlankezelő cég, az Ózdinvest Kft. jelentős, több mint 40 M Ft-os tartozást halmozott fel a szintén önkormányzati tulajdonú Távhő Kft. felé. A tartozás felhalmozása javában az üresen álló ingatlanokból – nagyobb alapterületű üzlethelyiségek – keletkezett, azok ugyanis így is, úgy is fűtve vannak. Köszönhetően a biztonságos, mély tartalékokkal rendelkező költségvetésünknek a mai ülésen a testület döntött a cég támogatásáról, melynek köszönhetően a teljes tartozását ki tudja egyenlíteni a Távhő felé.

A város honlapján: http://www.ozd.hu/news.php?id=4112http://www.ozd.hu/news.php?id=4113

Kellemes pihenést és nyugodalmas jó éjszakát kívánok minden kedves Olvasómnak!