2015. szeptember 28-29. hétfő-kedd

Bocsánatkérés, honosítás, díjátadás, csatornázás, gyilkosság, Atomium

► "Egy volt fideszes önkormányzati képviselőnő levélben fejezte ki sajnálatát az ózdi Jobbik felé.

A volt fideszes önkormányzati képviselőt jogerős bírósági ítélet kötelezte erre, melynek teljesítésére a minap került sor. Emlékezetes, hogy Turiné Orosz Margit valótlan állításokkal próbálta lebeszélni az embereket arról, hogy a Jobbik jelöltjére szavazzanak. Szerencsétlenségére hangfelvétel készült a beszélgetésről, mely azóta bejárta az internetet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pert indított Turiné Orosz Margit ellen, melyben kérte a bíróságot a személyiségi jogi jogsértés megállapítására. Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék a hangfelvételen elhangzó egyértelmű jogsértések ellenére elutasította keresetünket, melyet megfellebbeztünk - írja közleményében Janiczak Dávid, Ózd polgármestere.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletet, és megállapította, hogy Turiné Orosz Margit megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát, és kötelezte arra, hogy fejezze ki felénk sajnálkozását. Reméljük - folytatja a polgármester -, hogy Turiné Orosz Margit valóban megbánta szavait, és nem csak a jogerős bírósági ítéletnek köszönhetjük kedves levelét.

A levél tartalma a következő: „A Debreceni Ítélőtábla Pf.I20.240/2015/4. sz. ítéletének megfelelően sajnálkozásomat fejezem ki – az ítélet szerinti jogsértés tényének elismerése mellett – a 2014. október 12. napján tartott polgármester-választással összefüggésben tett, három személy magánbeszélgetéséről, titokban a hozzájárulásom nélkül hangfelvétellel rögzített kijelentésemmel kapcsolatban. - Turiné Orosz Margit” "

Forrás: https://kuruc.info/r/2/149054/

► Beregszászi Előd és családja a trianoni békediktátum során elcsatolt Erdélyben született. Most azonban végre újra megkaphatták magyar állampolgárságukat. Honosítás volt a Hivatalban, minek során ő, kedves párja és gyermeke megkapta a magyar állampolgárságot. Esküt tettek Hazájukra, így hétfőtől magyar állampolgárként élhetnek.

► A tavaszi FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) „Keressük Ózd legkreatívabb vállalkozóját” c. pályázatának díjátadója is megtörtént, ahol ketten is elismerésben részesültek. Beregszászi Előd nyerte el az első helyet, így ő kapta meg a nyereményeket, míg Németh Roland különdíjban részesült.

► Rendkívüli képviselő-testületi ülést is tartottunk a Városházán, melynek két napirendi pontja volt. Az első, miszerint a korábban ÖNHIKI-nek nevezett rendkívüli települési támogatási igény beadásáról döntött a grémium, majd a második napirendi javaslat a városrehabilitációs keret felhasználásáról szólt. Ennek keretében az Ív úti templom és Táncsics telepi járdák, utak rendbetétele valósulhat meg. Az előterjesztés az önkormányzat városkép rendezési tervének első elemét is tartalmazta, miszerint szeretnénk minél több romosan álló ingatlan tulajdon jogát is megszerezni, majd azokat elbontani. Az első ilyen egy uraji romos ház, melyet 100 ezer Forintos áron tud megvásárolni az Önkormányzat. A testület mind a két javaslatot elfogadta.

► A hétfő reggeli szokásos rendészeti értekezleten Kapitány Úr tájékoztatott, a vasárnapi arlói gyilkosságról. Arló Vasút utcájában egy 20 éves, - neve alapján megkockáztatom - cigány fiatal halálra rugdosott egy 67 éves magyar bácsit. A gyilkos a rendőrség kiérkezése után visszatért a tett helyszínére érdeklődni a történtekről, ekkor fogták el. Az esetben a nyomozás és a körülmények felderítése tovább folytatódik, várhatóan egy héten belül minden ki is kristályosodik. Tehát ismét gratulálhatok azoknak akik vallják, hogy nincs cigánybűnözés.

Még mindig sok családon belüli erőszak történik hatósági területükön, több ilyen riasztásuk is van minden héten.

Tovább folytatódik a balesetek számának növekedése is. Minden héten történik egy komolyabb, városi hírű eset is, és szinte napi szinten kisebb koccanással járó balesetek. Többször kértem már én is itt a lakosságot, hogy figyeljünk egymásra és magunkra, valamint, hogy ne üljön senki ittasan kormány mögé! Nem a rendőrtől kell tartani ilyenkor, hanem saját magától, hisz hiába érzi úgy, hogy jól tud vezetni alkoholos befolyásoltság alatt is, a szervezet nem biztos, hogy tájékoztatva van erről és a lelassult reakcióidő, a bódultságból bekövetkező bágyadtság súlyos baleseteket okozhat.

Csak úgy mint a legutóbbi esetben, amikor az Ív úton egy autó a korlátot kiütve állt meg a járdán. A korlát egyik eleme a motoréren áthatolva szúrta át a sofőr mellkasát, légmellet okozva, a másik eleme pedig éppen hogy elkerülte a fejét. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ő is ittasan vezetett. Múlthéten egy autós kómába került sérülései miatt.

► Ma Budapesten jártam csatornázás ügyben tájékozódni a projekt érintettjeitől. Konzorciumi partnerünk a NEFPI irodájába volt összehívva az a beszélgetés, amin minden érintett képviseltette magát, beleértve az irányító hatóságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is. Nemrégiben egy kormány határozat értelmében szakaszolták a pályázatot. Ez lehetővé teszi, hogy az új 2020-as pályázati ciklusban valósítsuk meg a beruházást, így nem maradunk le róla. Több félreértést olvastam már ezzel kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy 2020-ban lesz kész, hanem azt, hogy lehetőség nyílt a kivitelezés megfelelő időtartamban való igénybevételére. A Minisztérium tájékoztatása szerint most náluk van a labda, hiszen az éves fejlesztési keretükbe be kell helyezniük ezt a keretet, ami eddig nem történhetett meg, mivel még nem volt kormányhatározat. A keretet azonban már módosították a 2015-ös évre, és évente csak egyszer teszi lehetővé ezt a változtatást a jogszabály. Amennyiben sikerül ezt a jogszabályt megváltoztatni záros határidőn belül, úgy még az ideibe bekerülhet és kezdődhet a tervek felülvizsgálata, majd a kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárás lefolytatása. Ha nem, úgy csak 2016-ban kezdődhet el ez a folyamat. Amennyiben megtörténik a kivitelező kiválasztása és vele megköttetik a szerződés elkezdődhet az első kapavágás, melyre már most 7 éve vár az érintett ózdi lakosság! Biztosítottak róla, hogy közös érdekünk és mindenki mindent megtesz a mielőbbi kezdésért és főként, hogy meg fog valósulni a fejlesztés!

► A Szuperinfó eheti számában található szavazóíven, az ott olvasható módon újraindul a szavazás az Atomium szobor elhelyezésével kapcsolatban. Az általam és oly sok ózdi által támogatott Gyújtósi körforgalom lehetőségét objektív szakmai okok miatt ki kellett vennünk a lehetőségek közül. A körforgalom és annak közepe alatt ugyanis a város ellátása szempontjából jelentős vízvezetékek és gázvezetékek haladnak. Ezeknek az alkotás súlyától való védelmében olyan átalakítása válna szükségessé ami több százezer forintot vagy akár milliós nagyságrendet is igényelne. Nem beszélve arról, hogy egy bármikor bekövetkezhető esetleges üzemzavar esetén a javítást megnehezítené, esetleg el is lehetetlenítené a szobor ottléte. Korábban ezek az érvek, információk hozzám és a testület tagjaihoz nem jutottak el, most azonban a közmű térképet is rendelkezésemre bocsájtották, és be kell látnunk, hogy az elhelyezés ott nem megvalósítható.

A fennmaradó és támogatható lehetőségek. A Piac úti körforgalom a Városházánál, vagy az MTH-nál, az Európa Tér, és a Skanzen környéke (maga a Skanzen területe a projekt tartalma szerint szintén nem jöhet szóba, csak annak közeli környezete) Tehát véleménynyilvánítás péntektől a Szuperinfóban lapjain található szavazólapon. A szavazólapok gyűjtőpontja a hirdetésben megtalálhatóak, a látványtervek pedig a város honlapján, a www.ozd.hu címen.