2015. december 6-8. vasárnap-kedd

► Különlegesen jól sikerült az első adventi vásáros hétvége. Rengetegen látogattak ki a forgatagba és sok különleges kézműves tárggyal, finomsággal találkozhattak, vagy épp lovas fogaton szelhették át a lezárt városközpontot a Mikulás társaságában.

„Ünnepi forgatag várta a Városház térre kilátogatókat advent második vasárnapján. A városi rendezvény hangulatos programokkal csalogatta az ózdiakat. Volt karácsonyfa díszítés, sétakocsikázás, kézműves vásár a színpadon pedig helyi csoportok produkcióit láthatta a közönség. Az ünnepi esemény fénypontja a második adventi gyertya meggyújtása volt. 

Karácsonyváró ünnepi forgatag részesei lehettek mindazok, akik kilátogattak a bronzvasárnapi városi rendezvényére. A programok sora a közös a karácsonyfa díszítéssel vette kezdetét. A helyi óvodások és kisiskolások a tűzoltóság emelőkosaras járművének segítségével helyezték el az általuk készített díszeket a fán. Kézműves termékek, egyedi portékák kínáltatták magukat, és természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos forró tea és fűszeres bor sem. A mikulás szaloncukrot osztogatott és a gyerekek nagy örömére még sétakocsikázásra is nyílt lehetőség. A városi rendezvényre közel ezren látogattak ki a délután folyamán.

Fontosnak tartjuk mi is azt, hogy a közösség épüljön, összekovácsolódjon és ennek ez a délután egy ékes példája volt. Jó, ha kimozdulunk otthonról, találkozunk embertársainkkal, amelyre egy ilyen adventi vásár tökéletes alkalmat ad” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.http://www.ozd.hu/news.php?id=3955

A város egyik legbájosabb kislányával, Aminával tettük fel Ózd karácsonyfájára a csúcsdíszt. Majd Orosz István görögkatolikus parókus ünnepi áldása után közösen gyújtottuk meg a reményt szimbolizáló gyertyát az adventi koszorún.

Köszönet a műsorért: Gyöngyviràg Nèptánc Egyesület, Szabad Szombat Táncegyüttes, Erica C Dance School, Bolyky Tamás Ált. Isk., és az ovisoknak a gyönyörű díszekért.

► Szennára is elment a Mikulás. Vasárnap délután az új közösségi háznál gyűlt össze a környék apraja nagyja. A helyiek már hetek óta készültek a kézzel készített ajándéktárgyaikkal. A gyerekek műsorral, verssel, énekkel a Mikulásnak. Tartó Lajos képviselő úrral köszöntöttük az ünneplőket, majd meggyújtottuk az adventi koszorú második gyertyáját. http://ozd.hu/news.php?id=3959

► Hetedik! Az országos rangsorban az előkelő hetedik helyen áll az ózdi József Attila Gimnázium. Ez a kiváló teljesítmény az ott dolgozó, munkájukat hivatásuknak tekintő pedagógusoknak köszönhető, akik mindent megtesznek azért sokszor erőn felül, hogy a náluk tanuló diákok a lehető legtöbb értékkel gazdagodjanak tanulással töltött éveik alatt. Hálás köszönet jár érte Tuza Ottó igazgató úrnak és valamennyi tanárnak is. Isten segítse őket még sokáig ebben a fáradtságos, de eredményes munkában!

A középiskolai rangsorok élén rendre azok az elitgimnáziumok szerepelnek, amik jól megalapozott hírnevüknek köszönhetően kiválogathatják a legjobban tanuló, és általában jó családi hátterű diákokat. Nahalka István oktatáskutató egy olyan rangsort készített, ami más szempontból értékeli a középiskolákat. Ez a lista azt mutatja, melyik iskola tud a legtöbbet fejleszteni a diákokon, hol zajlik eredményes pedagógiai munka.

http://index.hu/belfold/2015/12/07/a_kozepiskolak_rangsora_-_maskepp_nah...

► Átadtuk az orvosi ügyelet új autóját. Előtte Dr. Mészáros Miklós képviselő úrral próbáltuk ki, aki háziorvosként maga is sok időt tölt ügyeletben. Néha nehéz időjárási körülmények között és nehezen megközelíthető helyekre kell beteghez sietniük. A régi, sokat futott, elhasználódott, nagy szerviz igényű autó nem jelentett megfelelő biztonságot az ellátáshoz. Az új autó viszont minden kritériumnak megfelel és a betegek biztonságosabb és gyorsabb elérését szolgálja.

Megérkezett és néhány napon belül szolgálatba is áll az orvosi ügyelet új gépkocsija. A négykerék meghajtású, dízeles Dacia Duster típusú autóra nagy szükség volt, mivel városunkban és térségünkben több olyan utca is van, ahová eddig csak nagy nehézségek árán tudtak eljutni a doktorok. Az új gépkocsinak köszönhetően tehát gyorsabbá és biztonságosabbá válhat a orvosi ügyelet működése.

Dr. Eiben Judit ügyeletvezető vehette át az új autó slusszkulcsát Ózd város polgármesterétől.”

► Az NB I/B-s bajnokság őszi felében az utolsó hazai mérkőzését játszotta az ÓAM-Ózdi KC csapata. A piros-kékek szoros első félidőt követően magabiztosan, 14 gólos különbséggel győzték le a bennmaradásért harcoltó Arago Törökszentmiklósi KE gárdáját. Szakál György együttese így a Ferencváros elleni, idegenbeli rangadó előtt ismét a negyedik helyen áll a keleti csoport táblázatán.

A szünet is eseménydúsan telt, hiszen az Ózdi KC ekkor tartotta meg a „Dobj egy Macit” akcióját, amely a várakozáson felüli eredményt hozta. A lelátóról csak úgy záporoztak a plüssállatok, amelyeket a szurkolók ajánlottak föl. A klub utánpótlás játékosai öt zsáknyi játékot szedtek össze, amit a karácsonyi ünnepekhez közeledve, több ózdi óvodában fognak szétosztani.” ME

► A ma délutánt Miskolcon, a Megyeháza Szemere termében töltöttem azzal a Japán delegációval, akik a tisztaszén technológiát szeretnék Ózdon megvalósítani. Riz Gábor o. gy. képviselő és miniszteri biztos, valamint Dr. Almási Csaba jegyző úr és Deák János gazdasági menedzser volt jelen Ózd város képviseletében. A tanulmányok készítésének felénél járnak, elkészültek a költségbecslések amik a kivitelezést, az üzemeltetést és a megtérülést érintik. Még korábban vittek haza borsodi szenet és kipróbálták Japánban alkalmasságát a technológiára. Ezekre a mérésekre alapozva készítették mostani tanulmányaikat. Rengeteg partnerre van szükség, akik beszállítják az alapanyagot, akik felhasználják a végterméket, forgalmazók, finanszírozók, támogatók, üzemeltetők. A tárgyalási folyamatok zajlanak. Ha minden elkészül és a finanszírozás is megoldott lesz, akkor az építésre 4 évet számítottak, majd pedig 180 főnek ad munkahelyet az új üzem.

A találkozó után Képviselő Úrral is egyeztettünk a hamarosan megjelenő pályázati lehetőségekkel és a város terveivel kapcsolatban.

► Smart City programok és városmarketing lehetőséggel rendeztek december 3-án szakmai konferenciát Miskolcon, a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Termében. Városunkat Dobos Eszter gazdasági igazgató és Szaka Attila köznevelési és művelődési referens képviselte. Szaka Attila a Digitális jövő lehetőségei Ózdon című előadásában bemutatta a kulturális funkcióváltás jegyében megvalósuló, a MaNDA-hoz és a városhoz kapcsolódó projekteket, turisztikai attrakciókat, valamint kifejtette egy új mobiltelefonos városalkalmazás lehetőségeit is. A városalkalmazás projektjét Máté István kreatív kollégám álmodta meg és készítette el az alapjait. Szeretnénk később valósággá is váltani, hogy az okos várossá válás folyamatában ez egy újabb mérföldkövet jelenthessen az itt élőknek.

► A Jobbik Ózdi Ifjúsági Tagozata mikulás csomagokkal ajándékozta meg a kórházunk gyermekosztályán fekvő kicsiket. Kucsera Nikolett elnökasszony így kommentálta: „Fontosnak tartottuk, hogy ellátogassunk a kórházba a beteg gyerekekhez ajándékcsomaggal elvégre ma nekik is mikulás van!”

Kellemes estét és jó pihenést kívánok!