Nem kell a közel 1 milliárd tartalék az ózdi fideszeseknek

Közel 1 milliárd Forint tartalék Ózdon! A Fidesz-KDNP nem támogatja!

"2015 az alapozás éve volt, míg 2016 már a gyarapodásé lehet", kezdtem a Pénzügyi Bizottság mai ülését..

A tavalyi évi képviselő-testületi ülések zengtek attól, hogy a Fidesz-KDNP megfogalmazásával élve feltették képviselőik a lemezt, miszerint 280 millió Ft tartalék keletkezett a pénzmaradvány tárgyalásánál, és ez még nekik köszönhető. Ugyanakkor kíváncsiak lesznek, hogy mi fog maradni ebből 2016-ra…

Ma röviden bemutattam számukra az "új lemezt", melynek kiadója már az előzmények tekintetében is az új városvezetés. Köreikben nem aratott osztatlan sikert a Jobbikos városvezetés sikere.

Idén, köszönhetően a 2015-ös év feszített és gazdaságos működésének eredményeképpen 2016-ra 1 milliárd 93 millió Ft megtakarítás keletkezett, mely lehetővé tette azt, hogy az intézményi hálónak közel 175 millió Ft-ot tudtunk pluszban adni a bérek rendezésére és a kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb működésre.

918 millió forint tartalék mellett, biztonságosan, stabilan,

szilárd lábakon áll az önkormányzat a 2016-os esztendő elébe.

25 millió Ft-ot irányoztunk elő területek fejlesztésére, így minden képviselői körzet képviselője fél millió Ft-tal többől végezheti a lakókörnyezetek fejlesztését, városi szinten 5 millió Ft-tal.

Fürjes Pál és Obbágy Csaba a Fidesz-KDNP képviselői módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez még a múlt héten: 20 millió Ft gazdaságélénkítési céltartalék bevezetését kezdeményezték. Mi ezzel szemben az addigra kialakított költségvetési tervezetbe, pályázati és gazdaságfejlesztési céltartalék címen 50 millió Ft-ot terveztünk be.

Számos egyéb tétel is emelkedett, a rendezvényekre szánt kereten 1 M Ft-ot, a sport kereten 5 M Ft-ot emeltünk. A tartaléknak hála idén komolyabb önerős fejlesztést is tervezünk. Fel vagyunk készülve, hogy a városba vonzani kívánt értelmiségi rétegnek, orvosoknak, mérnököknek segítsük a lakhatását, a kórház eszközbeszerzéseit támogassuk – pl. CT, a pályázatok előkészítéséhez szükséges kiadásokat fedezzük, és a váratlan események sem kell, hogy riadalmat keltsenek.

A bizottsági üléseken a Fidesz-KDNP főként a költségvetés óvatos pénzköltését kifogásolta, a városvezetés viszont nem gondolja, hogy egy jól sikerült költségvetés felhatalmazná arra, hogy elverje a pénzt. Úgy gondolom, hogy mindenképpen fejleszteni kell belőle, de úgy gazdálkodva, ahogy azt 2015-ben megalapoztuk, óvatosan, feszítetten, gazdaságosan bánni a számokkal, hiszen lesz még 2017, 2018 és így tovább, amikor szintén biztonságban szeretném tudni az Önkormányzat és így a város működését.

NEM a közel 1 milliárdra!

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottságba újra visszaszivárgott általuk a pártpolitika. A Fidesz-KDNP mellett az MSZP-DK sem támogatta a rendelet elfogadását. Egyetlen egy ész érvet sem hoztak fel a költségvetés ellen. Bár ezt nehéz is lett volna, hiszen az elmúlt évek legjobb költségvetése, a legjelentősebb tartalékokkal. Ennek ellenére, mivel ők az ellenzék székein ülnek, nem szavazták meg a költségvetést. Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Tartó Lajos, a bizottság elnöke a csütörtöki képviselő-testületi ülést megelőzően.

A városért való gondolkodást ismét háttérbe helyezték és újra előtérbe kerültek inkább a pártpolitikai elvek. Az, hogy Ózd történetének egyik legjobb költségvetését, közel 1 milliárd Ft tartalékkal nem támogatja a város megválasztott képviselője, elgondolkodtató. Leginkább a választóikat kell elgondolkodtassa, politizálni, vagy a városért dolgozni küldték őket a testületbe.