2016. május 4.

Történelmi jelentőségű nap Ózd város életében

Aláírtuk a Miskolci Egyetemmel közös együttműködési megállapodásunkat, melynek köszönhetően 2017 szeptemberétől Ózdon is elindulhat a felsőoktatás. Dr. Horváth Zita rektorhelyettes asszony köszöntőjével és moderálásával indult az esemény. Elsőként Prof. Dr. Torma András rektor úr ünnepi beszédét hallgattuk meg. Az ünnepélyes alkalomra az Egyetem Szenátustermében került sor, mely nagy sajtó érdeklődésre tartott számot. Beszédemben elmondtam: Ózd városa a 20. században nagy utat járt be. Volt felfelé ívelő pályán, de végül ereszkedő pályára került. Ez a mai aláírás, mely biztosítani kívánja városunk felsőoktatását, újra egy felfelé ívelő pályát jelez minden ózdi számára. Az ózdi életpálya modellnek elengedhetetlen összetevője a felsőoktatás. Az ózdi diákok helyi középiskolában tanulását eredménytől függően már támogatja az Önkormányzat. Ezután a főiskolai éveiket is szülővárosukban tölthetik el, nem is akárhogyan. Az induló szakok (anyagmérnök, szociális munkás, kulturális antropológus) olyan hiányszakmákat ölelnek fel, melyekben betöltetlen álláshelyek várják a végzősöket, sőt, már a gyakorlati idejüket is későbbi munkaadójuknál tölthetik majd el. Ezt megalapozandó, az ózdi nagy foglalkoztatókkal már korábban megtörtént az együttműködési megállapodások aláírása. A főiskola elvégzése után, a munkahellyel rendelkező fiatalok pedig bátran pályázhatnak majd a 10%-os áron megvásárolható építési telkekre, és igénybe vehetik az első gyermekük születésére járó anyagi támogatást is.

Az ózdi felsőfokú képzés elindításához elengedhetetlen volt a tavaly elfogadott új Nemzeti Felsőoktatási Törvény, mely lehetőséget biztosít Közösségi Felsőoktatási Képzési Központok létesítésére önkormányzatok és helyi partner cégek részvételével. Köszönet érte Magyarország Kormányának! Az előkészítés folyamatában Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, részünkről pedig Szaka Attila Köznevelési és művelődési referens vállaltak oroszlánrészt. Ózd város nevében köszönöm minden közreműködőnek azt a hatalmas munkafolyamatot, amivel idáig eljuthattunk. Ezután is komoly lépésekre van még szükség.

Következő lépésként az Oktatási Hivatal jóváhagyására van szükség. Bízunk benne, hogy idáig eljutva már ez sem lesz akadály.