2016. május 1.

Szépkorúak és kisgyermekek találkozása

Az idősek otthonában élők és az óvodások felhőtlen örömben majálisoztak együtt Ózdon. A kezdeményezés lényege, hogy az ovisok megismerjék az időseket, az idősek pedig újra átéljék a gyermekkor szépségeit. Többüknek az unokája már sajnos messze van, így ritkán tudnak találkozni. Fényt és boldogságot visznek a gyerekek a szépkorúak napjaiba. Ezen a pénteki napon már a gyermekműsorba is beszálltak az otthon lakói, együtt táncoltunk, együtt játszottunk. Majd a kicsik, kicsit sem szégyenlősen megfogták a nénik, bácsik kezét és a fákhoz, bokrokhoz vitték őket, hogy együtt díszítsék fel azokat színes szalagokkal. Nekem is volt alkalmam beszélgetni az esemény résztvevőivel, jól éreztem magam a generációk közt. Ezzel az érzéssel nem voltam egyedül, ez a nyilatkozatokból is kiderül:

„Jó itt nekünk nagyon, meg vagyunk elégedve mindennel. Az ilyen alkalmakkor meg boldogság az életünk" - nyilatkozta Fodor Lajosné.

„Azért tetszik nekem ez a műsor, mert az idős nénikkel lehetünk, és feldíszíthetjük együtt a bokrokat" - mondta Lukács Réka.

„Így is jól érzik ők is magukat, meg mi is. Itt jól tudjuk magunkat érezni” - nyilatkozta Keller Anna.

Korábban, míg a generációk egymás mellett, egy háztartásban éltek, sokkal könnyebb volt megérteni egymást, a kicsiknek az idősek korlátait, ugyanakkor bölcsességüket, az időseknek a gyerekek energikus játékosságát, és gyermeki őszinteségüket. Az elmúlt időben ezek a generációk eltávolodtak, és ennek hatását érezni sajnos a mindennapokban is. Bízom benne, hogy ennek a kezdeményezésnek hosszútávú pozitív hatásai lesznek. Nem egyszeri alkalom volt, mostantól rendszeres gyakorisággal meglátogatják az ovisok az időseket, hogy együtt töltsék el az idejüket.