2016. június 26. Szerda

BÖRTÖN - Hétfőn Tiszalökön a börtön pályázat nyertes településeivel hallgattunk előadást a következő lépésekről Csóti András bv. altábornagy meghívására. A találkozón elmondták mi várható a jövőben. A toborzást minél hamarabb el akarják kezdeni, hiszen országosan 2500 fővel kell bővíteniük a létszámot. Hamarosan keresni fognak a Büntetés Végrehajtás humán osztályának munkatársai, akik ismertetik a részleteket. A megfelelő önéletrajz után fizikai és pszichológiai teszten kell jól szerepelni a jelentkezőnek, hogy állományba vegyék. Ezután már fizetés mellett kell részt vennie a hat és fél hónapos képzésen Budapesten, mielőtt a börtönben egyenruhás szolgálatot teljesíthet. Ózdon várhatóan 250-300 főre lesz szükség.

A tiszthelyetteseknek érettségi a feltétel, tiszteknek főiskola, előbbiek alapbére bruttó 220, míg utóbbiaknak 330 ezer Forint, plusz kafetéria, plusz egyéb juttatások. Elképzelhetően haza is vonzhat a börtön máshol szolgáló BV dolgozókat a térségbe, már a belső felmérést elkészítették. Az épület 2018-ra készülhet el, de a 2018-as év még a fokozatos feltöltéssel fog telni, a teljes üzem 2019-re várható.

Lajtár József bv. vezérőrnagy kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtás 2500 fő számára nyújt munkahelyteremtési lehetőséget a felépülő intézetekben, de mindemellett a szervezet számít a beszállítók részvételére is. Az intézetek még nem önellátóak teljes mértékben, és ezért szükségünk van a környék termelőire valamint termékeire.

Kiemelték azt is, hogy a tapasztalatok alapján, azokon a településeken, ahol börtön van szilárdabb a közbiztonság is. Gondoljunk csak bele a több száz egyenruhás és fegyveres jelenlétébe.

A jövőben is folyamatosan tájékoztatást fogok adni a fejleményekről, főként a toborzásról, amint többet tudunk. Egyelőre ez az összes fontos információ.