2016. július 4. Hétfő

Új életre kel a Drótos-hegy. Aki figyelt, vagy kilátogatott, már tavaly is megdöbbenéssel tapasztalhatta, hogy a két évtizedes pusztulás után, hogy lesz újra családok, baráti társaságok találkozásának színtere ez a hely. Idén folytatódik a kialakítás, a Startprogram Iroda ismerteti a munkálatokat:

"2015. év során a Startmunka Program keretén belül az évek során elhanyagolttá vált, azonban korábban gyakran látogatott pihenőhely, a Drótos tető újra gondozásba vétele kezdődött meg. Terveink szerint a terület új funkciót kap majd egy játszó, pihenő kert kialakításával, ahol a látogatók a növényismereteiket is gyarapíthatják. Munkánk során igyekszünk felhasználni a helyszínen talált romok még felhasználható maradványait, valamint a kertészeteinkből származó saját nevelésű növényeinket (dugványok, virágpalánták, díszfák).

A megvalósítási szakasz kezdetén bozótirtás, durva tereprendezés, a romos építmények lebontása, eltakarása, ezáltal biztonságosabbá tétele történt meg. Megvalósult a terület bekerítése, ahol két kapu biztosítja a bejutást, elkészült a bejárat előtti parkoló, ezentúl a park 24 órás őrzése is megszervezésre került.

A terület előkészítése után facsemeték ültetésével megkezdődött a parkosítás. Számos kerti bútor – pad, asztal, szemétgyűjtő – került kihelyezésre, a pihenni vágyók számára.

A 2016-os megvalósítási szakaszban virágágyak elkészítésével és beültetésével színesedett a park területe, amelyek folyamatos kialakítása jelenleg is zajlik. A virágágyak és a fűszernövényekből álló „csiga” mellett számos cserjefajta kiültetésére is sor került. A park legfelső pihenő részén elkészült a fűzfa labirintus-játszóhely, valamint mellette a kisebb gyermekek számára a homokozó. A terveknek megfelelően megkezdődött a sétáló utak nyomvonalának kialakítása, amely a már meglévő látványelemek között fog elvezetni. A program végéig a már eddigieken túl megvalósul egy komplett játszótér létesítése, egy kilátó építése és a szalonnasütő helyek kialakítása.

Elképzeléseink szerint a Drótos tetőn egy olyan családi kiránduló hely létesül, ahol a család minden tagja megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozási lehetőséget. A kialakítandó növénybemutató terület alkalmas lesz arra, hogy akár egyénileg, akár csoportosan a gyerekek megismerhessék a növényvilág különböző képviselőit, amelyet a kihelyezendő táblák segítségével könnyen megtehetnek.

Bízunk abban, hogy a jövőben a Drótos tető újra kedvelt kiránduló hely lesz a város lakói és az idelátogató turisták számára.

A hely ugyan még kialakítás alatt áll, azonban minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Startprogram Iroda."