2016. január 20-23. szerda-szombat

A magyar kultúrát ünnepeltük a héten. Január 22-én tartjuk 1989 óta a Magyar Kultúra Napját. Ennek jegyében a héten több napon keresztül tarató rendezvénysorozatot tartottak művelődési intézményeinkben.

„Szavalóversenyt rendezett a Szeretet Gyermekei Alapítvány égisze alatt működő Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programnak a Városi Könyvtár adott otthont. A megmérettetésen a helyi általános iskolák 7.-8. osztályosai, valamint középiskolás tanulók vettek részt. A fiatalok nemcsak szabadon választott verssel indulhattak; a bátrabbak saját költeményeiket adták elő. Megosztott első helyezést ért el a SZIKSZI-s Váradi Margaréta, valamint Rubint Patrik, aki a gimnáziumból érkezett. A szavalóverseny dobogós helyezettjei pénzjutalomban részesültek, a saját verseket pedig külön is értékelte a zsűri. A résztvevők a jubileumi antológia egy-egy példányát és emléklapot vehettek át.” http://www.ozd.hu/news.php?id=4087

Gratulálok a helyezetteknek, a résztvevőknek!

„Harmadszor szavalt együtt a nemzet ma délelőtt. A Magyar Kultúra Napja alkalmából meghirdetett országos programhoz idén több ózdi és számos határon túli oktatási intézmény is csatlakozott. A közös versmondás az internet segítségével az egész világon nyomon követhető volt. Újdonságként ezúttal az óvodás korú gyermekek is bekapcsolódhattak, ők Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című művét adták elő.” http://www.ozd.hu/news.php?id=4093

Pénteken az Olvasó Színházterme adott otthont, a kultúra napi kitüntető díjak átadásához.

„Átadták a „Művelődésért” kitüntető díjakat a Magyar Kultúra Napjának városi ünnepségén. Az Ózdi Művelődési Intézmények harmadik éve ítéli oda a címet azoknak, akik kiemelkedő módon vesznek részt Ózd kulturális életében, illetve támogató, pártoló szerepet vállalnak abban. Mindezek mellett a Borsod Megyei Népművelők Egyesülete is díjakkal jutalmazta az arra legérdemesebbeket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesületének díját, a megye kultúrájáért végzett  tevékenységéért Bordás István a sárospataki Képtár vezetője kapta. Ugyanezzel a díjjal jutalmazták az ÓMI Zenés Színházat is. A művészeti csoport nevében, annak vezetője Béri László vehette át az emlékplakettet Csatlósné Komáromi Katalintól, a megyei népművelők egyesületének elnökétől.
Ezt követően a helyi „Művelődésért” kitüntető díjakat adták át. A díj megalapításának történetét és célját Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója ismertette az egybegyűltekkel. Ezt a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek ítéli oda az ÓMI igazgatótanácsa, akik aktív szereplésükkel, vagy folyamatos segítségükkel támogatják az ózdi kultúrát. Ezen a téren végzett aktivitásáért Döbör Istvánnét, az Ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője érte idén ez a megtiszteltetés.

„Így 60 év fölött ez egy mérföldkő számomra, egyfajta összegzés. Még elég frissnek érzem magamat ahhoz, hogy újult erővel folytassam tovább a megkezdett munkát” - mondta Döbör Istvánné.
Kulturális támogatás, mecenatúra kategóriában idén az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. kapta a díjat, amelyet Bukovinszky Zsolt ügyvezető-főszerkesztő vett át az ÓMI igazgatótanácsának tagjaitól.
„Sok segítséget kapunk azoktól, akik ezt a díjat megalapították. Hiszen közösek a céljaink, ami nem más, mint hogy kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a város lakói számára és bemutassuk annak gazdag tárházát” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, főszerkesztő.
A díjak átadása után Janiczak Dávid Ózd város polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel a kultúra, mint közösségi érték fontosságáról.

„A nemzetünket felépítő közösségeket összeköti néhány alapvető dolog. Ilyen az anyanyelvünk, a közös hagyományaink, a közös múltunk; egy szóval a magyar kultúra” - mondta ünnepi beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi műsort Huszárik Kata és Nagy Anna önálló estje követte. A két színművész  Lázár Ervin írásaiból összeállított műsorukat mutatták be a színházterem közönségének.” http://www.ozd.hu/news.php?id=4095

A kitüntetettek valóban rengeteget tettek hozzá eddigi munkájukkal a város kulturális életéhez, felemelték azt és életben tartották magas szinten. Őszinte gratulációm feléjük!

► Szombaton a felvidéki Rimaszécsen vettem részt a kultúra napi ünnepi rendezvényen. Felkértek egy ünnepi beszéd tartására is, ahol a kultúra értelmezésén túl igyekeztem arra biztatni a jelenlévőket, hogy tartsanak ki továbbra is és őruóizzék a magyar kultúrát, erősítsék egymásban az összetartozás érzését. Ezt az ünnepi műsor résztvevői meg is tették. A Csillagvirág Zenekar magyaros, nemzeti összetartozást erősítő dalaival könnyeket csalt a szemekbe.

Ezután a helyi alapiskola fellépői következtek, majd középiskolás hölgyek előadásában hallgathattunk meg jólismert magyar zene számokat. Az egyik kedvencem az Ismerős Arcok - Nélküled c. mára már himnusszá vált dalát itt meg is hallgathatják: https://www.youtube.com/watch?v=dhpafx3TiXU&feature=youtu.be

Sajtóértesülések szerint a MaNDA mint állami intézmény jogutód nélkül meg fog szűnni. A megjelent hírek beigazolódása súlyosan érintheti Ózdot is, hiszen a MaNDA keretében több mint száz fő vesz részt kulturális közfoglalkoztatásban, valamint az épülő több milliárdos állami beruházás fenntartója, üzemeltetője is ez az intézmény. Ezért a vezetőiket hívtam péntek reggel, nem tudtak semmivel több információt adni mint amennyi a médiában megjelent. Riz Gábor országgyűlési képviselő úr megnyugtatóan nyilatkozott, ő azt mondja, az ózdi intézményi ággal nem lehet gond, minden menni fog tovább. Ezt a városi televíziónak is elmondta: „A MaNDA jelenleg működő intézményeinek beruházásait abszolút nem érintik, hiszen mivel közgyűjteményről, a kormány háttérintézményéről van szó, ezért számára ezt a projektet be kell fejezni és 10 éven át működtetni is kell ebben a városban. A beruházás az első negyedév végére kész, a felvételek, a pályáztatások jelen pillanatban indulnak. Én úgy gondolom, hogy az ózdi beruházás és a későbbi működés ezt abszolút nem érinti. Két külön dologról beszélünk: az egyik a MaNDA mint intézmény további sorsa, a másik pedig az ózdi háttérintézmény működése. A kettő nem kapcsolódik egybe”

Így legyen!

Városunk intézményeinek vezetőit hívtuk össze péntek délelőttre, egy közös találkozásra az EMOGÁ ózdi gázszolgáltatóval. Az ózdi cég szeretne olcsóbb szolgáltatást biztosítani számukra mint a jelenlegi, akár több millió Ft-os éves megtakarítást ígérnek látatlanban is. A cég és az intézmények megegyeztek abban, hogy lefolytatják a szükséges adategyeztetéseket és kalkulációkat, és amennyiben tényleg megtakarítást eredményez a szolgáltató váltás, megteszik a szükséges lépéseket.

Szombaton éjszaka hívott Halász Sándor a Távhő Kft. ügyvezető igazgatója, hogy a városban leállt a távhő szolgáltatás. A hiba okát keresik, dolgoznak az elhárításán. Természetesen a lakosságot azonnal tájékoztattam a Facebookon. Reggel igazgató úr már azzal az információval hívott, hogy hajnal óta szakaszosan visszakapcsolják a szolgáltatást a város kerületeiben. Majd mégkésőbb hívott, hogy megtalálták a hiba okát is. Az első kerület felkapcsolásakor tapasztalták újra azt a nyomás zuhanást, ami az éjszakai leállást jelentette. Ha a nyomás leesik, a rendszer automatikusan kikapcsol. Kiszakaszolták, az első kerületben pedig megtalálták a hiba okát, a Városi Könyvtár sarkánál tört el a távhő vezeték, melyet azonnal elkezdtek feltárni és kijavítani. http://www.ozd.hu/news.php?id=4096

Ma estig a csővezetéken nem sikerült megtalálni a lyukat, a dolgozók közül volt aki meg is sérült, a körülmények nem tették lehetővé a munka folytatását. Holnap reggel folytatják. A környék iskoláit értesítették, az igazgatók felkészültek és a kollégáikat is tájékoztatták.

A város többi részén azonban Igazgató Úr tájékoztatása szerint helyreállt a fűtés! Köszönöm a gyors reagálást, a tájékoztatást és a profi munkavégzést!

Ha valakinek mégis problémája van, hívja a 24 órában elérhető ügyeletet: 472 050

Jó éjszakát kívánok!