2016. április 25. hétfő

► „Ózd is csatlakozott a Föld Napja rendezvénysorozatához. A városi programot Janiczak Dávid polgármester és Kepli Lajos környezetvédelmi szakpolitikus nyitotta meg az Ifjúsági Parkban. Innen kerékpáros körtúra indult az Olvasóhoz, ahol a környezetvédelemmel és egészséges táplálkozással kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

„Ma azért vagyunk itt, hogy ezzel az akciónkkal városszerte felhívjuk arra a figyelmet, hogy igenis tennünk kell a környezetünkért. Fontos számunkra a Föld egészsége, hiszen tulajdonképpen a Föld is élőlény, akinek megvan a bioritmusa. Ezt nekünk segítenünk kell fenntartani” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.” http://www.ozd.hu/news.php?id=4394

► A börtönpályázatunk sikerességéről kapott tavalyi levélben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága jelezte, hogy az előkészítő munkálatok legkorábban 2016. második negyedévének elején indulhatnak. Ez pontosan így is történt, hiszen ma járt nálunk a BvOP delegációja, akik elmondták milyen lépésekre van szükség az elkövetkezendő hónapokban, hogy elindulhasson a beruházás. Mint ahogy azt ismertettük, Ózd már a javát el is végezte, így már csak a felkínált 4,7 hektáros terület állami tulajdonba adása van hátra. A helyszínen meg is tekintettük a területet. Végeredményben a tervek szerint 2018 tavaszára már működő, 500 férőhelyes börtön lesz Ózdon 250-300 főnek stabil munkahelyet biztosítva.

► Régóta húzódó hiányosság lett most kielégítve a városközpontban. Utasvárót építettek a Szolgáltatóház előtt lévő buszmegállóba. Az utasok eddig a Szolgáltatóház falai közé tudtak behúzódni a szakadó eső vagy éppen a tűző Nap elől. Az érintett terület városunk egyik legnagyobb forgalmú megállóhelye, ahol nem csupán a helyi-, hanem a szomszédos települések járataival közlekedők is rendszeresen várakoznak.

- Előterjesztésünkre a képviselő-testület a városi rehabilitációs keretből biztosított erre összeget. Ez a pavilon 1 760 000 forintba kerül. Mi elkészítettük hozzá az alapot, és most került a helyére az utasváró rész - mondta el Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője. Elkészülte után az utasok azonnal igénybe is vették a városképet is javító új utasvárót.

► Friss, naprakész információk a város szépüléséről, a közterületek fejlődéséről folyamatosan elérhetőek a Városüzemeltetés Facebook oldalán. Kedvelje Ön is!

► Mintagazdaság létesül Hódoscsépányon. A Nagyvölgyi út végén már zajlanak is a munkálatok, amelyeknek köszönhetően négy épület újul meg. A jövőben vendégház, állatsimogató és kézműves foglalkozások is várják a családokat, óvodai és iskolai csoportokat. Minderre a Startprogram Iroda mezőgazdasági programja teremtett lehetőséget.

- A csépányi tanyán különböző állatfajok (juhok, lovak, nyulak, szárnyasok) kapnak majdan helyet, amely bárki számára látogatható lesz a jövőben. A tanya egyik épületében kézműves foglalkozásokra, többek között kosárfonásra, agyagozásra nyílik lehetőség. A főépületben vendégszállás kialakítását tervezzük. Lesz állatsimogató helyiség, valamint a tanya előtt csörgedező patak mentén egy liget kerül kialakításra padokkal, szalonnasütő helyekkel, játszótéri elemekkel kibővítve. Tervezünk egy kis halastavat is, valamint gyógynövény ültetvényt is a területen. Egy igazi gyöngyszem készülődik Hódoscsépányon csodálatos környezetben, érdemes lesz kilátogatni! - fogalmazott Fidrus Péter, alpolgármester.

► Újabb hét önkormányzati bérlakás újul meg – a Velence telepen, a Vasvár úton és Somsályfőben egy-egy, az Árpád vezér úton négy - a Startmunka Program keretein belül. A takarítási és bontási munkálatok már megkezdődtek, hamarosan pedig megérkeznek az építőanyagok is. Egyes ingatlanok esetében a felújítás komoly kihívást jelent, de jövő tavasszal már igényes környezetbe költözhetnek az új bérlők. A felújítási munkákhoz mintegy bruttó hétmillió forint áll rendelkezésre, ezt az adott lakások állapotától függően osztják szét a Startprogram Iroda vezetői. A munkák befejeztével az Ózdinvest Kft. minden ingatlanba új bérlőt keres majd.

►Szombaton Dunaújvárosban standoltam Barta Endre képviselő jelölttel. A gyilkossággal vádolt fideszes képviselő körzetében időközi választás lesz. A hölgyeket Dunaújvárosban is fehér szegfűvel köszöntöttük, ami a tisztaság és az őszinteség jelképe. A standolás után a Városháza tanácskozó termében tartottunk lakossági fórumot. Erről itt számolnak be bővebben.