2015. szeptember 30. szerda

Új szennyvíztisztító telep Ózdon 1,5 milliárd Forintból! Célegyenesben a MaNDA, Japán delegáció - tiszta szén technológia, Romszínpad

► Átadásra került ma Ózd város új szennyvíztisztító telepe! A beruházás 1,5 milliárd Forint értékben valósult meg. Az új tisztító telep 21. századi modern technológiát képvisel, melynek segítéségével két fajta végtermék születik: a szárazanyag szalmával keverve komposztálandó és később a mezőgazdaságban használják fel, és a víz, mely majdhogy nem teljesen tiszta, így a környezet megóvása sokkal inkább érvényesül. Ezen felül kevesebb meghibásodás, informatika vezérelte munkavégzés, automata mintavételezés, nagyobb hatékonyság elérése valósult meg. Az új telep kapacitása is nagyobb az előzőnél, ugyanis a projekt már tartalmazza a megvalósuló új csatornahálózat igényét is, melyről bővebben a tegnapi beszámolómban írtam.

A telep bejárása után a szolgálati épületben köszöntöttük az új létesítményt, megköszöntem minden szereplő kiváló és precíz teljesítményét, majd aláírtam az átvételi dokumentumokat. Végül egy állófogadáson finom hazai zsíroskenyér mellett beszélgettünk a jelenlévőkkel a további feladatokról.

► Ma délelőtt a Városházára érkezett az a japán delegáció, akik a tiszta szén technológiát kívánják városunkban letelepíteni. Riz Gábor országgyűlési képviselő úrral előttünk már az ÓAM-nál jártak, akit a jövőben partnerként szeretnének bevonni. Több éve tartanak már az előkészületek, most a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése van folyamatban, mellyel márciusig kell végezniük. Ehhez nyújtottak az ismerkedő találkozó után segítséget kollégáim.

„ „A város vezetése nyitott az érdeklődésre és bízunk abban, hogy minél előbb már kézzel fogható eredmények is lesznek. Ehhez minden segítséget megadunk és jómagam is a támogatásomról biztosítottam a japán delegáció vezetőjét” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Újabb lépcsőfokához érkezett a „Tiszta szén” technológiával kapcsolatos tárgyalássorozat. A Japán Energiakutató Intézet szakemberei az elmúlt hónapokban elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt és ma már a gazdasági számításokat végzik azokkal a cégeknek a segítségével, akik részben a szén bányászatában, részben annak felhasználásában érintettek. Ózd város vezetése támogatásáról biztosította a befektetőjelölteket.” http://ozd.hu/news.php?id=3728

► Innen az Olvasóba mentünk képviselő úrral, hiszen kezdődött a MaNDA következő projekt rendezvénye, ugyanis a kitűzés szerint november végére az épületek készen fognak állni.

„A célegyenesbe érkezett a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, vagyis a MaNDA ózdi beruházása. A munkák előrehaladásáról, a megvalósuló elemekről és az új funkciókról az Olvasóban tartottak előadásokat. A résztvevők ezt követően bejárták a munkaterületet is, ahol testközelből győződhettek meg a projekt jelenlegi állásáról.” http://ozd.hu/news.php?id=3727

► Földi Jenő az Ózdi Ipari Park Kft. vezetője volt ma nálam. Még hónapokkal ezelőtt beszéltünk először a Romszínpad sorsáról. A Kft. tulajdonában van a régi gyár terület nagy része, több ingatlannal, így többek közt a Romszínpad néven tovább élő régi Acélműcsarnok torzója és a Finomcsarnok is. Riz Gáborral való nyílt levelezése után keresett meg engem még a nyár elején. Az ajánlata a városvezetés részére úgy szólt, hogy válasszunk és vállaljunk erkölcsi felelősséget érte: Elbontja a Romszínpadot és a bevételből felújítja a Finomcsarnok egy jelentős részét és biztosítja a városi rendezvények lebonyolításához, vagy pedig marad a Romszínpad, és akkor elindítja a műemlékvédelemnél a mentesítést a Finomcsarnokra, elbontja az annak felajánlott részét és a befolyt összegből felújítja a Romszínpadot.

Szeptember végére ígértem neki választ. Olvasóim is láthatták beszámolóimból, hogy a témát többször, több szakemberrel a helyszínen is körül jártam, és sokat tárgyaltunk ebben az ügyben, kulturális, történelmi és lakossági oldalról is.

Ma történt meg a válaszadás. Igyekeztem a város szempontjából a lehető legszélesebb kör véleményét és kívánságát közvetíteni, hiszen ez a dolgom. A további történések lényegében a cégen múlnak, hiszen minden, amiről itt szó van, az ő kizárólagos tulajdonuk.

Kértem Földi urat, hogy tartsa meg a Romszínpadot. Ő ezt tudomásul vette és elfogadta a döntést. Jelenleg két utat vél járhatónak a Finomcsarnokkal kapcsolatban, egyik a részleges bontás (amennyiben ez megoldható lesz), a másik pedig a felújítás (önkormányzati segítséggel). A bontás esetén ígérte a Romszínpad felújítását, más esetben nem.

Jó éjszakát kívánok!