2015. szeptember 25. péntek

► ÚJ INTÉZMÉNY ▌ A tegnapi testületi ülésen a városatyák döntöttek arról, hogy november elsejétől a városüzemeltetési feladatokat az eddigi kettő helyett, egy nagyobb intézmény fogja ellátni. Így a jelenlegi Ózdi Városgondnokság (ÓVG) és az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága (ÓKIG) egy új intézménnyé válik. Az új intézmény létrehozásával növekedni fog az átjárhatóság, az üzemeltetés költségeinek hatékonysága.

Az ülés során a Fidesz-KDNP padsorából már elindult a félelem és bizonytalanság keltés, mellyel nyilván az átszervezés menetét kívánják megnehezíteni. Mára már információt kaptam, hogy a dolgozók körében el is indult a bizonytalanság, mely alapvetően is normálisnak tekinthető, de ha erre még rá is tesznek… Az intézmény jelenlegi vezetőjével Tóth Pállal való egyeztetés után a Városgondnokság munkatársait tájékoztattuk a várható eseményekről a tárgyaló termükben. A megbeszélésen Tóth Pál, Pók Elemérné az ÓKIG intézményvezetője és jómagam vettünk részt. Elmondtam a kollégáknak, hogy az átszervezés során senki nem veszíti el az állását, mindenkit átvesz az új intézmény és a személyes egyeztetéseket követően 30 napon belül megkapják az új felkérést.

A szervezetek telephelyei, irodái a jövőben is a már megszokott helyszíneken lesznek elérhetőek.

KÖLTSÉGVETÉS MÓDOSÍTÁS ▌ Az ülés sok fontos napirendje közül szintén kiemelendő a költségvetés módosítás tárgyalása. Ózd város költségvetése stabil, anyagi forrásaink biztosítják a működést, a takarékos gazdálkodás azt is lehetővé tette, hogy az év közben felmerült intézményi és egyéb anyagi igények is kielégítésre kerültek a módosítás során. Az ÓSÉK a strand üzemeltetője jelezte, hogy a korábbi évi 30-35 M Ft-os strand üzemeltetés okozta veszteséget ebben az évben az új cég nagyságrendileg 10 M Ft-ra tudja zsugorítani. Amennyiben sikerül elvégezni a szükséges korszerűsítéseket és fejlesztéseket, akár még nyereségesen is üzemelhetne, ezért mindent meg fogunk tenni a jövőben.

„ „A jövőre tekintve még további bevételi forrásokat is tudunk prognosztizálni, amelyek az év végén realizálódhatnak, így a következő év működése is előre láthatóan biztosított. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy dúskálnánk a pénzben és bármire fordíthatnánk, hiszen ez koránt sincs így, de legalább az Önkormányzat működése és az intézményeinek a működése a továbbiakban is előre láthatóan biztos lábakon áll” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.” http://ozd.hu/news.php?id=3710

BUSZ KAMERÁZÁS ▌Elfogadta a képviselő-testület azt a közszolgáltatási szerződés módosítást is, mely a Volán járatainak bekamerázását teszi lehetővé. Az önkormányzat az utasok, a sofőrök, a buszok biztonságának érdekében 1 millió Ft értékben szerez be kamera rendszereket a buszokra. Ezzel szemben a Volántól csak azt kértük, hogy a beszerelést vállalják át, mégiscsak a saját járműveikről van szó, amit határozottan elutasítottak. Ilyen a szolgáltatónk hozzáállása... Természetesen nem hagyjuk a raktárban a kamerákat, Ózd Város Önkormányzata a beszerelést is rendezi a lakosság érdekében.

► BEJÁRÁS, INTÉZKEDÉS ▌ Alpolgármester Úr bejárást tartott képviselői területén, aminek eredményeit bár hosszan, igen tanúságosan írja le! Több olyan háztartásban is jártak, ahol a törvények és normák betartásáról még csak távolról hallottak, de most közelebbről is megismerték a rendteremtés lépéseit.

A következő linken érhető el:

„Hódoscsépányon és Somsályon végzett ma összevont ellenőrzést a rendőrség és a Városi Rendészet. A bejáráson részt vettek a gyermekjóléti szolgálat munkatársai és a terület önkormányzati képviselője is. Ezúttal olyan ingatlanokat is felkerestek, amelyeknél már korábban is jártak. Bizonyos területeken előrelépést tapasztaltak a korábbi állapotokhoz képest.”

► ELISMERÉS ▌ Polgármesteri elismerésben részesítettem azokat a Bródys fiúkat, akik a fair playről tettek tanúbizonyságot az autómentes napon. A srácok megnyerték azt az ügyességi versenyt ahol rajtuk kívül csak kisebb, általános iskolás csapatok indultak. A győzelemért járó szilvásváradi kirándulást, és elismerést azonban átengedték a kisebbeknek. Ezt a nemes cselekedetet ismertem el oklevéllel, és megkapják a szilvásváradi kirándulást is! Hiszek benne, hogy ha kiemeljük azokat az embereket akik tevékenységükkel a várost viszik előre, elismerést szereznek a városnak, vagy emberségükkel életet mentenek, nemes cselekedetet hajtanak végre az mások előtt is jó példával jár elő, és be tudjuk mutatni amit valójában az élet is tesz – minden tettnek megvan a méltó következménye. Ha jót teszel, az élet visszaadja azt, akár sokszorosan is – bár lehet nem azonnal, míg ha rosszat, az is visszajár. Ezért is kell azon igyekeznünk, hogy minél több jót cselekedjünk a világban embertársainkkal, a jó jót szül Kacsintás

Csak így tovább Bródysok!

► ELŐADÁS ▌ Tegnap este Tatabányára voltam hivatalos, ahol egy kellemes hangulatú fórummal egybekötött beszélgetésen vettem részt. Sok hasznos információt tudtunk cserélni, igyekeztem bemutatni hogyan működhet másképpen egy városvezetés, hogy lehet a várost emberközelien, naprakészen és gyors megoldásokkal vezetni, valamint beszéltem azokról a jelentős problémákról is amiket örököltünk, és a mindennapokban felmerülő esetekről, tervekről. Az előadásomra eljöttek az oda elszármazott ózdiak is, nagyon megleptek, örülök hogy találkoztunk! Kacsintás

► Dr. Drábik János másodszor járt az Ózdi Szabadegyetemen előadást tartani, és én második alkalommal sem tudtam elmenni. Első alkalommal küldött nekem egy dedikált általa írt könyvet, most pedig sikerült út közben találkozunk, mellőztük egymást, ő jött Ózdra, én mentem Ózdról, de Dancsok Tamás észrevett és az út szélén pár mondat erejéig találkozni tudtunk. Bízom benne, hogy legközelebb már én is meg tudom hallgatni.

► ÚJ RENDEZVÉNY ▌ Megbeszélést tartottunk a Hivatalban a város sport és kulturális életéért felelős és azért dolgozó kollégáimmal. 2016-ban szeretnénk módosítani a város rendezvényeken. Szeretnénk, ha a sok elaprózott kis rendezvény helyett egy olyan komoly fesztiválhetet hozhatnánk létre, ami a város lakóin túl, más településekről, esetleg külföldről is vonz ide vendégeket nagy számban. A tervezés első fázisa volt ez, amikor alapelveket beszéltünk meg, mire láthatóbbá válik az eredmény még rengeteg ilyennek kell követnie. A városvezetésnek célja az idegenforgalom növelése, a turizmus beindítása Ózdon. Ez több összetevőből áll, melynek egy ilyen nagy rendezvény egy fontos pillére.

Jó éjszakát és kellemes hétvégét!

(Hiába esik, tudják, a felhők fölött mindig ragyog a Nap! Kacsintás