2015. szeptember 21-22., hétfő, kedd

► Megújul az Ifjúsági Park!

Az arrajárók a napokban találkozhattak a munkásokkal és kivágott fákkal is. Ez a megújulás része, hiszen a legtöbb fa mára elöregedett, veszélyessé vált. Mindannyian sajnáljuk ha idős, de mutatós fáktól kell megválnunk. Gondoljunk bele, hogy a város építői azokat a fákat nekünk ültették, ugyanígy teszünk most mi is a következő generációkkal. Folyamatosan biztosítani kell a megújulást és a fennmaradást. Ennek jegyében:
„Negyvenkilenc idős, elöregedett, eleve nem hosszú élettartalmú, a viharok, erős széllökések idején balesetveszélyes fűz-, valamint nyárfát kivágnak a parkban, helyükre 516 darab cserjét és 69 darab új fát ültetnek. Mindezek mellett 3 darab évelőnövényekkel beültetett ágyást is kialakítanak, a nyilvános wc mellé ivókutat, a sziklakertben csobogót telepítenek. A területen hamarosan esőbeálló is épül, a fák és cserjék mellé pedig ismertető táblák kerülnek. Az Ifjúsági park 2016. február végére újul meg teljesen.”

► Az autómentes nap keretében ma mi is kerékpárra ültünk, így tettük meg azt a hosszú városon belüli túrát amin rengeteg fiatal követett bennünket!
„A Városház téren gyülekeztek ma reggel a kerékpárosok. Innen indultak ugyanis arra a körmenetre, amely az európai autómentes nap alkalmából szelte át a várost. Ózd először tavaly csatlakozott a programsorozathoz, idén pedig Janiczak Dávid polgármester állt a biciklisek élére.”

Az útvonal a Városház tértől a kórházi körforgalmon át, Sajóvárkony felé, a táblási körforgalomban visszafordulva egészen a Horgász tavat megkerülve az Olvasóig vezetett. Kellemesen elfáradtunk, a diákokkal közben beszélgettünk, és főként mozogtunk! Azt hiszem mindannyiunknak jól esett ez a kis napközbeni edzés és fejszellőztetés.
Köszönöm a kölcsön kerékpárt Tóth Zoltánnak, az Ózdi Kerékpáros Egyesület vezetőjének!

„Az Olvasó parkolójában a vetélkedőké volt a főszerep, de változatos kiegészítő programokkal is várták az érdeklődőket. Szűcsné Kertész Lilla bohócnak öltözve szórakoztatta a legkisebbeket, majd a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület tartott bemutatót. A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.”

► Az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság ülését követően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági is tárgyalta a soron következő rendes testületi ülés előterjesztéseit. Természetesen most is voltak véleménykülönbségek a tagok közt, ezeket megvitattuk. Több fontos változás is napirenden van, ezekről bővebben a testületi ülést követően fogok írni.

„Több napirend kapcsán is kisebb vita alakult ki az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ma kora délutáni tanácskozásán. Egyhangú voksolással mindössze egy javaslatot támogatott a grémium, volt azonban előterjesztés, amelyet végül levettek napirendről. A tanév, nevelési év indításának tapasztalatairól, valamint az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club tevékenységéről készült tájékoztatót pozitív szavakkal illették.”

► Rendészeti értekezletünkön kiemelt szerepet kaptak a balesetek. Az elmúlt időben többször is jelezte már számomra Kapitány Úr, hogy jelentősen megnőtt a közúti balesetek száma, én is írtam már itt az oldalamon, hogy figyeljünk jobban a közlekedésre és egymásra. Több esetben alkoholos befolyásoltság alatt történnek meg ezek az esetek. Az ittasvezetések elkerülésének érdekében megszigorítják az ellenőrzéseket és több igazoltatással, szondáztatással találkozhatunk majd az utakon.

► Az ÉMÁSZ hálózat csatlakozási osztályának műszaki szakértője jött el hozzánk, aki egy együttműködési megállapodást szeretne előkészíteni az ÉMÁSZ és az Önkormányzat között. Az együttműködés minket is érdekel, ezért fel is vetettünk több problémás esetet. Beszéltünk az oszlopok karbantartásáról, a világító testek búráinak cseréjéről, az ügyfélszolgálat nyitva tartási idejének kiterjesztéséről. Kapitány Úr is hivatalos volt a beszélgetésre, hiszen ő tudja szakmailag pontosan bemutatni milyen problémákkal szembesülnek az illegális áramvételezések kapcsán. Gyors és hatékony intézkedést kértünk, amivel az elkövetőt akár azonnal őrizetbe lehet venni, majd egy gyors eljárás keretében bent is lehet tartani. Ennek alapfeltétele az áramszolgáltató hozzáállása, aki a szabálysértés értékét kell, hogy megmondja, igazolja, de legelőszöris, hogy ne órák után jöjjön ki a helyszínre, és ne mondja azt, hogy „itt már voltunk nem veszek fel jegyzőkönyvet…”

Salgó úr megígérte, hogy a felvetéseket, a problémáinkat továbbítja az ügyvezetés felé és október elejéig válaszokat kapunk. Bízom benne, hogy nem csak válaszokat, hanem pozitív és előremutató válaszokat, intézkedéseket kapunk, amiknek segítségével gyorsan rendbe lehet majd tenni a problémás területeket.

► Újabb megbeszélés volt a 2016. évi startprogram ügyében. A kollégák most már számokat is rendeltek a feladatokhoz. Első körben a Munkaügyi kirendeltséghez nyújtjuk be a terveket, majd miután átmentek a rostákon elkészül év végére a végleges verzió, amit a képviselő-testület is tárgyal beadása előtt. A kollégák már most is olyan részletességgel készítették el a programpontokat mintha a végleges verziót látnánk, ez nagyban megkönnyíti majd az év végi munkát.

► Egy új hűtőszekrényt adtunk át Alpolgármester Úrral az ÓAM-ÓKC csapatának. A szertárukban lévő eddigi hűtő elromlott, ami apróságnak tűnhet, de meg tudja keseríteni a mindennapokat. A mai napon az önkormányzat és egy helyi vállalkozó együttes támogatásából átadásra került az új műszaki cikk. Sok sikert! Hajrá ÓAM-ÓKC!

► „Nagybányai magyar művészek alkotásaiból nyílt kiállítás az Olvasóban. A tárlaton számos különböző technikával készült festmény mellett szobrokat is láthatnak az érdeklődők. Ahogyan az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a nagybányai iskola nagy hatást gyakorolt a magyar festőművészetre, több új irányzatot is meghonosított.
A nagybányai magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt tárlatot Janiczak Dávid polgármester is örömmel fogadta városunkban. Beszédében kiemelte a nagybányai iskola jelentőségét.

„Tudjuk mindannyian, hogy mekkora hatást gyakorolt a magyar festőművészetre Nagybánya, a nagybányai iskola. 1896-ban kezdődött ott a munka, és több új művészeti irányzatot is meghonosítottak Magyarországon. Ilyen például a plein air” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.”

Jó pihenést kívánok! Vigyor