2015. október 29. csütörtök - Átadások napja

► Képviselő-testületi ülést tartottunk délelőtt. A több mint húsz napirend pont tárgyalása másfél órát vett igénybe. Több kiemelendő napirendi pont is tárgyalásra került. Ilyen volt például az új Közösségi együttélés alapvető szabályait lefektető rendeletünk. A rendelet összefogja a korábbi kisebb rendeleteket, egy helyen szabályozza a legfontosabb irányelveket, és szankcionálási lehetőséget is biztosít a Város Rendészet munkatársainak az eljárás során. Így várhatóan el fognak tűnni az utcákról a roncsautók, biztonságosabbak lehetnek a játszóterek, de készül egy kivonat a rendeletből még a hatályba lépése (november 10.) előtt, hogy mindenki megfelelően tájékozott legyen és ne érjen senkit meglepetésként az esetleges szankció. Az összefoglaló kivonatot minden háztartásba eljuttatjuk és itt az interneten is közzé fogjuk tenni. A rendelet teljes szövege pedig elolvasható a város honlapján (www.ozd.hu).

„Heves vita is kialakult a képviselő-testület ma délelőtti ülésén. A helyi döntéshozók huszonkét napirendi javaslatról határoztak, a legnagyobb nézeteltérés az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása kapcsán alakult ki. A tanácskozáson az is kiderült, hogy a jövő évben egy szikvíz gyártó és gyümölcsfeldolgozó üzem kezdheti meg működését a Petőfi úton, az idegenforgalom fejlesztésében pedig egy turisztikai egyesület is segédkezhet.” http://ozd.hu/news.php?id=3819

Elkészült az új Ózdi Városüzemeltetési Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ). Sajnos az ülés tévé nyilvánosságát több képviselő is arra használta fel, hogy több esetben valótlan, vagy félinformációkat közöljön, köztük olyanokat, melyek valódi tartalmáról kollégáim is csak az ülés után tájékoztattak, és mondták el miért nem helytálló ami elhangzott.

Vitális István képviselő úr például egy levelet említett, mely az új intézmény nevében ment ki a rokon intézményeknek és cégeknek. Sérelmezte, hogy még az intézmény meg sem alakult, de már biztosra van véve a léte, ezért feleslegesnek érzi a mostani ülést. Számomra olyan érzést keltett mintha azt sugallta volna a megnyilvánulásával, hogy mi küldtünk ki ilyen levelet. Közben, mint kiderült, az ÓVG jelenlegi vezetője, volt frakció társa Tóth Pál írta az ominózus levelet, megjegyzem ezzel hibát nem követve el, mivel a testület még szeptemberi ülésén döntött az új intézmény megalakításáról, így jó, hogy tájékoztatta a partnereket.

Eközben Tóth Pál képviselő úr pedig az átalakulás alatti egyeztetés teljes hiányát panaszolta. Mint kollégáimtól az ülés után megtudtam, a beolvadó intézmény több vezető beosztású tisztségviselőjével, köztük Tóth Pállal is hosszú-hosszú egyeztetések sora zajlott le a szakmai munka során. Vitális képviselő úr hiányolta még a politikai egyeztetést is az intézmény SZMSZ-éről, melyet vissza kellett utasítanom, hiszen az intézmény szervezetének kialakítása pusztán szakmai kérdés szabad, hogy legyen, melyet az intézmény vezetője, és kollégái kell, hogy kidolgozzanak, a politikának lehet javaslata és véleménye, azonban nem képes átlátni a napi működést és nem is szakterülete. Az intézményvezető az akinek felelőssége úgy kialakítani az intézmény szervezetét, hogy azt ő a lehető legeredményesebben legyen képes irányítani. Aki megjegyzem az elmúlt héten kapott Ózd Városért kitüntető díjat, éppen a szakmai teljesítményének elismeréseként.

Döntött a képviselő testület egy szikvízüzem megvásárlásáról is, mely a Petőfi úton, Velence telep szomszédságában található. A szikvízüzemet a jövőévi startprogram keretében kívánjuk beindítani, és ebben az épületben kerül megvalósításra a gyümölcsfeldolgozó üzem is. Több nagyméretű helyiséggel, melléképülettel, garázzsal és betonozott udvarra bír a megvásárolandó ingatlan. Vételára 3 millió Ft, amit a város rehabilitációs keretből fedez az önkormányzat. Ezt Fürjes Pál képviselő úr tartotta feleslegesnek, és jelezte, hogy az elmúlt évek során többször felajánlották már megvételre az ingatlant, és miért nem foglalkozunk inkább az Oxigén gyár állapotával, valamint a bekötő utak látványával. Válaszomban kifejtettem sajnálkozásomat, hogy az előző ciklusban nem voltak ilyen előremutató terveik, és döbbenetemet is, hogy miért most merül fel először az említett területek rehabilitációja, hiszen 4 teljes évük volt arra, hogy kezdjenek vele valamit.

Nekünk eddig egy évünk volt: Az Oxigén gyár hasznosítására, felújítására már készül a projektünk, a látványtervek készen vannak. A bekötő útszakaszokon található romos ingatlanok elbontatása előkészítés alatt van, az új rendeletünknek köszönhetően pedig rávehetjük a lakosokat a rendezett és ezzel városkép javító életkörülmények megteremtésére. A bekötő utakat jellemző kopott, rozsdás "táblaerdő" rendezése is folyamatban van, valamint növényzet telepítését is tervezzük.

Turisztikai egyesület fog alakulni november hónapban Ózdon. Erről is a testületi ülésen született döntés. Az egyesület 13 alapító taggal vág neki munkájának, akik jelenleg is kötődnek a város idegenforgalmához, kiegészülve térségi szereplőkkel is Szilvásváradról és Hangonyról. Egy korábbi találkozásunk alkalmával célul tűztük ki a város idegenforgalmi tervének kidolgozását, és a közös munkát, melynek segítségével Ózdot felvezetjük az ország idegenforgalmi térképére.

Az ülés teljes terjedelmében megtekinthető a városi televízió honlapján: http://www.ovtv.eu/index.php/hu/musorok/testuleti

► Megújult az Ózdi Rendőrkapitányság épülete! Az energetikai beruházásnak köszönhetően, az egész épület új szigetelést kapott, az összes nyílászárója cserére került, és a tetőn már napelemek biztosítják az elektromos áram ellátást is.

Az átadó rendezvényről szóló tudósítást a város honlapján olvashatják: http://ozd.hu/news.php?id=3821

► A Skanzen beruházás építési munkálatai is befejeződtek, ma volt az átadás. Délután 14 óra 30 perckor kezdődött az átadó ünnepség a Városi Múzeum mellett. A rendezvényt Riz Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Fürjes Pál előző polgármesterrel közösen vágtuk át a nemzeti szín szalagot a patakmeder sétány lejáratánál. Innen egy körsétára mentünk, hogy megtekintsük az elkészült elemeket. Az út a patak felett kezdődik egy rácsos járdán, majd a gyár területén az épülő Erőmű és Fúvógépház közötti területen bukkanhatunk a felszínre. A szomszédos állami beruházások is rohamtempóban készülnek, a változás napról-napra feltűnő. A séta végén, a megújult múzeum épületében tartottunk állófogadást, gyári hagyományok alapján csepegtetett kenyeret és sült szalonnát fogyasztva.

„Megtartották az „Ózdi Gyártörténeti Emlékpark és Élménykomplexum” projekt zárórendezvényét. Az egykori iparterület funkcióváltásának részét képező intézményegyüttes a Városi Múzeum bővítésével és korszerűsítésével, valamint egy ipartörténeti skanzen kialakításával jött létre. A közel félmilliárd forintos forrást az Európai Unió és a magyar állam biztosította.” http://ozd.hu/news.php?id=3823

Jó éjszakát kívánok!