2015. október 22-25. hétvége

Október 23-i ünnepség, Ózd új díszpolgára, gyilkosság Ózdon, szüreti felvonulás és bál, újabb ÓAM-ÓKC siker!

► Koltay Gábor filmrendező tavaly meghívása ellenére sem szólhatott az ózdi ünnepségen, de akkor még más világ volt. Idén végre meghallgathattuk ünnepi beszédét. Köszönöm, hogy megtisztelt minket!

„Tisztelt, őrizd és vidd tovább 1956 szellemiségét – fogalmazott az Október 23-a téren mondott ünnepi beszédében Janiczak Dávid. Ózd város polgármestere szerint az '56-os események egyik legfontosabb tanulsága az, hogy különleges volt. Nem csupán egy volt az európai forradalmak sorában. Több volt, mint forradalom.

„1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. Maga volt a csoda már a születése pillanatában, maga volt a csoda a létezésében és a halálában is. Születésében, mert ott és akkor jött a világra, ahol és amikor senki sem számított rá. Létezésében, mert azokban a napokban emberfeletti dolgot tudott a magyar nép végrehajtani. És halálában is csoda volt, mert hőseit, bár jeltelen sírba, arccal a föld felé fordítva, szögesdróttal összekötözve temették el, mégis feltámadt, itt van köztünk ma is. Igen, itt vagyunk mi, akik hitet teszünk mellette újra és újra” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az Október 23-a téren emlékezett az 1956-os forradalom- és szabadságharc hőseire városunk lakossága. A „Lyukas zászló” emlékműnél elhangzott beszédek nem csupán megidézték az 59 esztendővel ezelőtt történt eseményeket, hanem a kései utódokra hagyott örökség ápolásának fontosságát is hangsúlyozták. A történelmi egyházak képviselői az elesett hősök lelki üdvéért könyörögtek, az emlékmű talapzatánál pedig koszorúk sokaságát helyezték el.” http://ozd.hu/news.php?id=3804

► Több évtizedes hagyományra tekint vissza városunk díszpolgárának megválasztása, és az Ózd városért kitüntető díjak adományozása. Nem volt ez másképp idén sem, az Olvasó színháztermében tartottuk ünnepi műsorunkat. „Világhírű zongoraművész lett Ózd új díszpolgára. Dr. Farkas Gábor az október 23-i ünnepi rendezvényen vehette át az elismerést Janiczak Dávid polgármestertől, aki három személynek Ózd Városért emlékplakettet is átadott. Az ünnepi programok sorát az ÓMI Zenés Színházának irodalmi műsora zárta le, és velük együtt énekeltük el a Székely Himnuszt.

„A díszpolgár teljesítménye nem kiszolgáltatott a múló időnek. Teljesítménye mérce, amelyhez tartanunk kell magunkat. Mert ha nem tartjuk, elveszünk e hely számára. Az Ózd Városért elismerés azoknak szól, akik kiemelkednek tenni akarásukkal, tudásukkal, Ózdért végzett tevékenységükkel. Én bizakodó vagyok, hisz addig, amíg egy közösség ki tudja fejezni nagyrabecsülését, amíg egy közösség egyhangúan tud köszönetet mondani, addig nincs ok a félelemre. Bizakodó vagyok, mert úgy érzem, az ózdiak közössége nemcsak azt tudja, mitől van távol, hanem azt is, mihez van közel. Ez a közösség felismerte az értékeket, egyetért abban, hogy mi az, ami kitüntetett figyelmet érdemel. Bizakodó vagyok, hogy emlékezni is tudunk közösen. Van közös tapasztalás, egyre inkább van közös nyelv” - mondta beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Ózd Városért emlékplakettet Pók Elemérné, az Ózdi Köznevelési és Művelődési Intézmények vezetője, Nagy Nikoletta, az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club súlyemelője és Dancsok Tamás, számtalan szabadidős program ötletgazdája, szervezője vehetett át. A díjazottak nevében a Piramis Kft. ügyvezetője szólt az egybegyűltekhez.”

► Gyilkosság: Egy várkonyi cigány családnál "szabaduló-rendezvény" volt, ahol az egyiküket szóváltást követően agyonverték. Az elkövetőket egy órán belül fogta el a rendőrség, már korábban is sok gond volt velük, most valószínűleg hosszú időre szabadul meg tőlük a város.

► Kassán jártam szombaton Szesztay Ádám főkonzul úr meghívására. „2015. október 23. és október 29. között Magyarország Kassai Főkonzulátusa a magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hetét rendezi meg Kassán, nemzeti ünnepünk és II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének évfordulójával összefüggésben.

A Főkonzulátus hosszú távú célkitűzése, hogy a fejedelem újratemetésének 110. évfordulóját követően is rendszeresek lehessenek a megemlékezések. A magyar-szlovák együttműködés hetének nem titkolt célja: a kulturális turizmus fellendítésére való törekvés, mely összeköti a határ menti régiókat. Ebbe hosszútávon bele kívánják vonni az összes olyan országot, mely valamilyen szinten kötődik II. Rákóczi Ferenchez.”

► „Szüreti mulatságot tartottak a Hódoscsépányon és Somsályon élők részvételével. A program a lovas kocsis felvonulást éppúgy magába foglalta, mint a közös ebédet és a hajnalig tartó bált. Fidrus Péter alpolgármester, a peremkerület önkormányzati képviselője szerint az ilyen jellegű rendezvények újra igazi közösséggé tudják kovácsolni az embereket.

A program második felének a Hódocsépányi Kultúrház adott otthont. A szüreti bálon nem csupán a felvonulás résztvevői szórakozhattak, a rendezvényen bárkit szívesen láttak a szervezők.

„A legfontosabb, hogy ha együtt kitartunk egymás mellett és összefogva dolgozunk Ózdért. Úgy látom, hogy ez itt Hódoscsépányon is jól alakul és sikerül megtalálnia mindenkinek a maga társát, és sikerül megtalálni azt a közösséget, amely tud dolgozni a térségért, tud dolgozni a városért” - fogalmazott köszöntőjében Janiczak Dávid, polgármester.”

► Sajóvámoson a Megyei Közgyűlés kihelyezett ünnepi ülésén is részt vettem még csütörtökön.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a hagyományokat folytatva egy vidéki településsel közösen, ezúttal Sajóvámoson tartotta csütörtök kora este az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett ünnepi közgyűlését.

A megemlékezésre teljesen megtelt a Kossuth Közösségi Ház. A felsőzsolcai Csomasz Brass Band Fúvószenekar előadásában hangzott el a Himnusz.” Bővebben pedig itt olvasható: http://www.baz.hu/news_baz.php?article=1492&page=0

► Tovább aratja a sikereket az ÓAM-Ózdi KC! Újabb győzelem!

„A férfi kézilabda NB I/B-ben már az ötödik győzelmét aratta az ÓAM-Ózdi KC csapata.

A piros-kékek a keleti csoport 7. fordulójában az U23-as orosházi gárdát győzték le hazai pályán, öt góllal. A két gárda között már nagyobb különbség is volt, de az ózdiak kiengedetek, így az alföldi együttes szorosabbá tudta tenni a végjátékot.” http://www.boon.hu/lak…/oam-ozdi-kc-magabiztos-siker/2941470

► Október 23-án a Kárpátia tért vissza Ózdra koncertezni. A korábbi hagyomány éledt most újra, hisz éveken át jártak Ózdra, de pár éve nem köszönthettük őket városunkban. Ezután a rendezvény után viszont már a 2016-os időpont is meg van: november 4. Köszönöm, hogy visszajöttetek, remélem sokat találkozunk még városunkban!

„A nemzeti rockot játszó Kárpátia adott koncertet október 23-án este az Olvasóban. A 2003-ban alakult zenekar nem csupán a legismertebb slágereit tűzte műsorára, az idén megjelent új nagylemezük dalait is bemutatták rajongóiknak, akik a koncert után autogramot is kérhettek és közös fényképet is készíthettek kedvenceikkel.

„A zenésznek az a dolga, hogy zenéljen és mi ehhez tartjuk is magunkat. Egy-egy új nagylemez mindig egy adott év gyűjtőmunkája után születik meg. Köszönjük a lehetőséget, hogy itt Ózdon egy ilyen gyönyörű létesítményben léphettünk fel, ráadásul nemzeti ünnepünkön” - mondta Petrás János, énekes, basszusgitáros.” http://ozd.hu/news.php?id=3806

► 12 éves lett a Jobbik! Vona Gábor szavai: „12 évvel ezelőtt indultunk el ezen a nehéz feladatokkal teli úton, szívünkben egy álommal, hogy milyen országban szeretnénk élni és tervekkel, hogy hogyan tegyük szebbé a jövőt. Azóta is ezért dolgozunk nap mint nap, és köszönjük, hogy már egyre többen osztoztok velünk ebben az álomban. A jövőt nem lehet megállítani!” http://alfahir.hu/vona_gabor_oktoberi_gondolatok

Holnap reggel 7:30 magasságában a HírTV reggeli műsorából jelentkezem élőben.

Jó éjszakát kívánok!