2015. november 23., 24. hétfő, kedd

Ez az ülések hete. Szerdán, azaz holnap délelőtt képviselő-testületi ülést tartunk a Városházán. Ezt megelőzően már hétfőtől tartanak a bizottsági ülések, ahol az előterjesztéseket tárgyaljuk, pontosítjuk, szükség esetén módosítjuk. Volt ami levételre került, többet pedig napirendre kellett tűzni a tervezetteken kívül is. A témákról már olvashatnak az ozd.hu oldalon, én bővebben az ülés beszámolójánál írok majd róla.

A közterületek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról, vas szerkezetű lelátó elbontásáról és köznevelési intézmény vezetői megbízásának véleményezéséről is döntés született az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ma kora délutáni ülésén. A napirendekhez több módosító javaslat is érkezett, ezek többségét azonban nem támogatták a döntéshozók.

A tanácskozás középső harmadában pénzügyi kérdések is szóba kerültek. A kulturális tartalék keret terhére 3 esemény megszervezéséhez, lebonyolításához adtak támogatást a bizottság tagjai.

„Az egyik a Bolyoki Karácsony megrendezése, amely egy hagyományos program az Újváros téren élők körében. Itt egy 30 ezer forintos támogatást ítéltünk meg. Az Ózdi Néptánc Egyesület év végi táncházának megszervezésére 70 ezer forintot szavaztunk meg. A JAG kollégiumának 3 gyermeke pedig egy AIDS prevenciós versenyen vehet rész, az ő felkészülésükhöz 20 ezer forintot biztosítottunk” - nyilatkozta dr.Kósné Dargai Rita, az OKSB elnöke.” http://ozd.hu/news.php?id=3900

"A helyijáratos autóbusz-közlekedésről, valamint önkormányzati tulajdonú ingatlanok forgalomképességéről is tanácskozott többek között a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A grémium tagja minden napirendi pontot elfogadásra javasolnak majd a képviselő-testületnek.

„Somsályon várható változás a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben, az ottani igényeket kielégítve. Több Bibó úti járatot pedig a Ruhagyárig hosszabbítunk meg. Így decembertől biztosítva lesz az, hogy a Kórház-Ruhagyár viszonylatban legalább óránként legyen helyijárat. Tehát nem kell már kombinált bérlet ahhoz, hogy megtegyék ezt a távot. Így nem kell a távolabb élőknek a Bibó úti megállóból gyalogolniuk” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester." http://ozd.hu/news.php?id=3904

Hétfőn ezen kívül a Sajó-Bódva Hulladékgazdálkodási Társulás pénzügyi bizottságának ülésén is voltam, erről tegnap, a hulladékkezelő cégről szóló cikk kapcsán röviden már beszámoltam.

A Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi Ózdon is a hulladékszállítást. A várostól önköltségi kompenzációként 70 millió Ft-ot kér idén. A kért összeget számítások nem támasztják alá (többszöri kérésünkre sem adják meg a kért összeg alapját).
Az ÓHG Kft. tulajdonát képző ózdi telephelyet és ingóságait 2014 október elsejétől ingyen, térítésmentesen használják napi szinten. Közben az ÓHG veszteséges, de a többségi tulajdonos ÉHG Zrt. nem kíván számlát kiállítani ezért a használatért.
Nem tudom véletlen-e, hogy éppen délelőtt vitáztunk többek közt a kompenzációról is a Zöld Völgy ügyvezetőjével a Sajó-Bódva Társulás pénzügyi bizottságának ülésén, majd délután az Alfahír hírportál éppen velük kapcsolatban keresett meg, miszerint luxusautót szereznek be...

Véleményemet csak röviden fejtettem ki számukra.

Ma délelőtt az Újváros Téri Iskola felújítása kapcsán egyeztettünk a projektmenedzserrel, a kivitelezővel, és a műszaki ellenőrökkel. Több probléma is felmerült a megvalósítás során, aminek java a felületes tervezésből ered, kimaradtak létfontosságú elemek, és több minden hibásan lett megtervezve. Mivel december végéig el kell készülni a projektnek, így kértem a kivitelezőt, hogy tegyenek meg mindent a határidők betartására. Órákon keresztül elemeztük a helyzetet, több esetben azonnali beavatkozásra van szükség. A kivitelezőnek pedig hatékonyabb, azaz gyorsabb és eredményesebb munkavégzésre, mert december vége a nyakunkon van.

Csehely Tamás a Máltai Szeretetszolgálattól járt nálam. 1993-tól kb. 2010-ig működött Ózdon csoportjuk, ami viszont már megszűnt. Most szeretnék ezt újra éleszteni, új tartalommal, új emberekkel. Ezekről beszélgettünk egymással, és vázolta számomra a terveket, egyeztettük a lehetőségeket.

Kellemes estét és jó pihenést kívánok! :)