2015. július 23. csütörtök

► Júliusi rendes képviselő-testületi ülésünket tartottuk ma, ahol 22 napirendi pontot tárgyalt a testület.

• Mivel a tavalyi évben vereséget szenvedett oldal folyamatosan rosszindulatú és alaptalan pletykák terjesztésén fáradozik, egy jelentős, de sajnálatos változás pontos bemutatásával szeretném kezdeni.

Vanczák Attila, a Sportszervező Iroda vezetője kérte, hogy közös megegyezéssel szűnjön meg munkaviszonya, mert szeretne visszatérni a pedagógusi pályához 10 év szervezés után, és a Bolyki Tamás Általános Iskolában, testnevelő tanárként folytatja pályafutását. Attila a testületi ülésen is szót kért, hogy eloszlassa azokat a rosszindulatú híreszteléséket, miszerint azért távozna, mert "rezgett a léc", hiszen ezek alaptalanok. A Sportszervező Irodának Attilával három munkatársa volt. A megmaradó két főt és a tevékenységi kört az Ózdi Sport- és Élményközpont Kft. veszi át. Sajnáljuk a távozását, de nem tehetünk mást, mint megköszönjük, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket elérve segítette az ózdi sportéletet, és elfogadjuk döntését. Ugyanakkor tudását a továbbiakra nézve is felajánlotta, alkalmi jelleggel fogja segíteni az ÓSÉK-hez került feladatkörök elvégzését.

• A buszmenetrend módosítása is terítékre került. Egyes járatok kihasználatlanul működnek, ami jelentős anyagi terhet ró az önkormányzatra, a tavalyi évben 58 millió Ft ellentételezést fizettünk a Volán társaságnak. A szeptembertől életbe lépő változtatások ezeknek a költségeknek az optimalizálása lesz a fő feladatuk.

Az intézkedéseknél törekedtünk arra, hogy az utazóközönség ne kapjon kevesebbet, mint amit eddig. Összességében a futásteljesítmény a jelenlegi éves 358 ezer kilométerről 350 ezer kilométerre csökken, azonban meg kell jegyezni, hogy nagyobb részét járatleállítás nélkül tudjuk megoldani. Olyan buszjáratok közlekedését állítjuk le, ahol más autóbusz is közlekedik ugyanazon a szakaszon abban az időben a korábbi túlzsúfoltság miatt, azonban ma már egyszerre egy busz is képes ellátni a feladatot.

Több járat viszont meghosszabbításra kerül, és a Bibó István úti végállomás helyett a Ruhagyárig, vagy az Autóbuszállomás végállomás helyett a Kórházig.

Kidolgozás alatt áll egy mikrobusz szolgálatba állításának lehetősége, mely a peremkerületek kihasználatlanabb közlekedését segítené.

• Örömteli hír az autóbusszal közlekedőknek, hogy a közeljövőben 12 közterületi megállót teljesen felújítanak, sőt, újak is épülnek egy külső cég szerepvállalásának köszönhetően.

• A tanácskozáson ismét szóba került a Városi Tanuszoda épületében található Páva Klub helyzete. Az elmúlt négy hónap átmeneti időszakában az Ózdinvest Kft. üzemeltette a szórakozóhelyet, de a most meghozott döntéssel a jövőben az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. hatáskörébe tartozik majd az épületrész. A mostani hétvégétől a helyzet rendeződéséig zárva tart.

► Délután 13 órától Közmeghallgatást tartott az önkormányzat. A korábbi évekhez képest rekordszámú, 14 jelentkező regisztrált, de végül közülük 11 vett részt hozzászólásával. A felvetések rögzítését, megoldását és megválaszolását célzó meghallgatáson részt vettek cégeink vezetői, a szakterületek képviselői, a Rendészet vezetője és Ózd város rendőrkapitánya is.

Sokszínű felvetéseket hallhattunk, melynek nagy része konkrét megoldandó feladatra hívta fel a figyelmünket, melyeket lehetőségeinkhez mérten meg is oldunk záros határidőn belül.

A Városi Tűzoltózenekar vezetőjétől, Orbán Dezsőtől egy ajándék korsót kaptam, így köszönve meg eddigi támogatásunkat, melyről a jövőre nézve is biztosítottam őket. Hálásan köszönöm az ajándékot, nagyon jól esett és nagyon ízléses darab, mely örök emlék lesz.

► Komolyan vesszük a hőségriadót, így a mindennapos vízosztás mellett párakapukat is üzembehelyeztünk, melyeket bővíteni is fogunk, többek közt az Újváros Tér térségében.

"Két párakaput állítottak ma üzembe a kánikulai meleg miatt városunkban. A hőségben úton lévőknek ásványvizes palackokat is osztottak fiatalok, a városi strandfürdő pedig hosszított nyitva tartással várja a fürdőzni vágyókat. A párakaput a tervek szerint szombaton a városi piac területén is üzembe helyezik." http://ozd.hu/news.php?id=3508

► Országos kiállításon kaptak díjat ózdi pályázók. A Magyar Kézművességért Alapítvány idei felhívásán az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör emléklapot és ajándékcsomagot is átvehetett a budapesti Duna Palotában. A hímzőszakkör vezetőjét meglepetésként érte az elismerés, de azt mondja ezután sem pihennek majd.

„Ez egy óriási nagy eredmény, erre nem számítottunk, tegnap délután tudtam meg, és nem gondoltam rá. Egyáltalán nem úgy jöttem el, hogy itt kiállítási ajándék lesz" - mondta az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetője, Lukácsy Lászlóné.

A tegnapi napon Lukácsy Lászlónét és Csépányi Albertnét a hivatalban fogadtam, ahol bemutatták számomra a kiállított műveket, meséltek a munkásságukról, és megajándékoztak a kiállítás nagykönyvével is, ahol az ő munkájuk is szerepel!

Számomra különösen fontos, hogy akik öregbítik városunk hírnevét, elismerésben részesülhessenek és érezzék azt, hogy a város vezetésének is fontos a munkájuk, és megbecsüljük őket.

"Janiczak Dávid is meglepetéssel készült a díjazottaknak. A szakkör tagjai megkapták az Ózd város szolgálatáért járó elismerő oklevelet, és egy kis ajándékcsomagot is átvehettek.

„Ez nagyon nagy meglepetés volt, és nagyon nagy öröm. Büszke vagyok arra, hogy olyan szakköröm van, hogy ennyire összetart, és ennyi munkát képes ez a kis csoport elkészíteni. Nagyon örülök neki" - mondta Lukácsy Lászlóné, az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetője.

A szakkör tagjai egyébként rendszeresen kiállítják munkáikat Budapesten. Szívügyüknek tekintik nemcsak a kézimunkát, és a hímzőkört, hanem hogy továbbadják a tudásukat a fiataloknak.

„Jelenti a közösséget, nagyon fontos, hogy a közösséghez tartozzon az ember. Jelenti a szeretetet, az egymásra figyelést. Azt, hogy számon tartjuk egymás örömét, bánatát. Ez olyan, mint egy család, és nagyon jó oda tartozni. Én nagyon kérem a fiatalokat, akiknek van egy kicsi indíttatása a kézimunka iránt, jöjjenek, mert nagy szeretettel várjuk, hogy fönnmaradjon még nagyon sokáig ez a szakkör" - fogalmazott Csépányi Albertné, az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagja.

A város vezetése is támogat minden olyan kezdeményezést, amely Ózd jó hírét viszi az országban, így a polgármester örömmel ajándékozta meg a hímzőkör tagjait.

„Örül a szívünk mindig, amikor Ózd várost népszerűsítik az országban, és öregbítik a hírnevét, főként, ha ilyen aktív szépkorúakról van szó, akik kézimunkájukkal megjelennek ilyen fontos kiállításokon. Én is kaptam tőlük ajándékot, egy nagyon szép könyvet, amiben benne van az ő munkájuk, amit kiállítottak, Ózd nevét, és a saját nevüket is öregbítve ezzel" - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester."

► Gratulálok úszó tehetségeinknek, akikre szintén büszkék lehetünk! Kívánok további jelentős sikereket!

"Csépányi Dalma és Matula Fanni is bronzérmet nyert az úszás Országos Gyermek Bajnokságon. A fényesen csillogó érmek mellett további remek helyezések és időeredmények színesítik a Fiedler Ottó SE dicsőséglistáját. A klub edzői maximálisan elégedettek a gyerekek teljesítményével, hisz rekordlétszámú mezőnyben érték el ezeket."

Kellemes jó éjszakát kívánok!