2015. december 16., 17. szerda, csütörtök

Felnőtt korcsoportban negyedszer lett ’Az év magyar súlyemelője’ Nagy Nikoletta, ózdi súlyemelő! Idén októberben Ózd városért kitüntető díjat is adományozott neki a képviselő-testület. A napokban hirdették ki a 2015-ös év eme elismerését, így 2006, 2012, 2014 után idén, 2015-ben is Ő büszkélkedhet ezzel a címmel, mi ózdiak pedig vele! Gratulálunk Niki az elismeréshez, csak így tovább! Kívánok még nagyon sok eredményt! http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sportszovetsegek-kiraly-masodszo...

Ülésezett a Sajó-Bódva Hulladékgazdálkodási Társulás Sajókazán. Többek közt új öt tagú felügyelőbizottságot választottak a Zöld Völgy Kft-nek, Ózdot ismét kihagyva a korábbi ózdi képviselő-testületi döntést is figyelmen kívül hagyva. Fürjes Pál azonban lekerült az elnöki posztról (már több mint egy éve nem polgármester…) és kikerült a bizottságból, helyét Tamás Barnabás Putnok város polgármestere tölti be a jövőben. Érkeznek azonban az új hulladékgyűjtő edények – kukák – melyeket pályázaton nyert el a Társulás. A közeljövőben több mint tízezer kukát kell Ózdon kiosztani a lakosságnak. Minden családi háznál kettő kukát kapnak, de cserélődnek a tásasházak kukái is. A részletek még nem ismertek, időben és megfelelően tájékoztatni fogunk mindenkit.

Hétfőn lesz az év utolsó képviselő-testületi ülése Ózdon, így a héten zajlanak a bizottsági ülések. A költségvetés módosítása, területrendezési terv és sok más napirendi pont között a Rendőrség újra támogatásban részesül. A támogatóknak köszönhetően az adók 1%-ából befolyt összeget három részre osztják a Közbiztonságért Alapítvány kuratóriumi tagjai. Így a Polgárőrség, a Rendészet és a Rendőrség harmadolja az összeget. 500 ezer Ft támogatást készülünk a Rendőrség részére megítélni, emellett az Önkormányzat 8 db új számítógéppel is támogatja a szerv működését.

"Jelképes összegért juthat értékes kohászati ereklyékhez a város és kerékpárút épülhet Ózd és Szilvásvárad között. E két napirendi javaslattal kapcsolatban is döntős született a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság legutóbbi tanácskozásán. Mindezek mellett az ülésen a helyi iparűzési adóval, Ózd város Településszerkezeti Tervével és egy mintagazdaság létrehozásával is foglalkoztak a helyi döntéshozók."

http://ozd.hu/news.php?id=3989; http://ozd.hu/news.php?id=3994

A Megyei Közgyűlés is megtartotta utolsó ülését ma délelőtt. Az egész délelőttös, délutánba nyúló tanácskozáson egy a jövő fejlesztései szempontjából igen jelentős előterjesztést is tárgyaltunk. A Területi Kiválasztási Kritériumrendszer elfogadása teremti meg az alapot az önkormányzatok szempontjából legjelentősebb TOP-os fejlesztési források elbírálásának. A Kritériumrendszeren lett volna mit javítani, hogy a hátrányos helyzetű régiók felzárkózása nagyobb hangsúlyt kapjon, ennek ellenére az Irányítóhatóság ajánlása alapján az előterjesztő módosító javaslata tovább rontott a helyzeten. Több olyan plusz pontot jelentő szempont is kikerült az értékelésből mely javította volna az Ózdhoz hasonlóan nehéz körülmények közt lévő régiók esélyeit. Felszólalásomban kiemeltem, hogy a módosítás több pontja is nehezíti a hátrányos helyzetű régiók esélyeit, növeli azonban a fejlettebbekét. Ezzel konzerválhatja a jelenlegi állapotokat és csak remélni tudjuk, hogy nem cél ezen régiók magára hagyása, mivel így tovább nőhet az olló a régiók között. Az elbírálás során úgyis világossá fog válni, hogy kinek volt igaza, csak remélni tudom, hogy most nem nekem! A Fidesz-KDNP többség természetesen megszavazta az ellenzék tartózkodása mellett.

Tegnap délután tartottuk a köznevelési intézmények óévbúcsúztatóját. Köszöntőt mondott Szaka Attila oktatási és kulturális referens, és ünnepi beszéddel tisztelgett a vezetők előtt Szentandrássy Béla a KLIK tankerület vezetője, Riz Gábor országgyűlési képviselő, majd én is megköszönhettem nekik ezt az újabb évet. Kiemelkedően fontosnak tartom munkájukat, hiszen ők azok, akik a jövő nemzedékének neveléséről, oktatásáról gondoskodnak. Köszönöm a kitartást, a sokszor túlterhelt és kemény küzdelmet, mert ezt csak hivatásként lehet végezni, jól végezni.

"Önök azok, akik a jövőről gondoskodnak – fogalmazott óévbúcsúztató beszédében Janiczak Dávid. Ózd város polgármestere szerint az oktatási intézmények dolgozói nem egyszerű munkavállalók, hanem egy szép, de nehéz hivatás képviselői. „Munkának tekinthetjük azt, hogy ha elmegyünk a gyárba és ledolgozzuk azt, amit ránk szabtak azon a napon. De amikor a jövőért dolgozunk, amikor egymásért, embertársainkért dolgozunk, az nem lehet munka, hanem egy igazán gyönyörű és szeretetteljes hivatás, hiszen ezt a munkát, ezt a hivatást csak szeretettel lehet végezni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester." http://ozd.hu/news.php?id=3996

Karácsonyi meglepetés Hódoscsépány és Somsály lakóinak!

A nemrégiben közösen feldíszített Mindenki Karácsonyfája mellé ajándék is dukál!
Örömmel jelentem, hogy elkészült csépányon a Gubonna utat a Csépány úttal összekötő gyalogút közvilágítása! Valaha régen létezett világítás ezen a szakaszon, sajnos ismeretlen személyek megrongálták a vezetékeket és a lámpatesteket. Most az Émász konstruktív hozzáállásának köszönhetően ismét biztonságosabban közlekedhetnek az arra járók, bízom benne, hogy sikerül épségben megőrizni a lámpaoszlopokat. Nagyon sokan, köztük több gyermek veszi igénybe a hosszú réten átvezető gyalogutat, hiszen jelentősen lerövidíti a távolságot Hódoscsépány két pontja között.

Az IP kamerán kívül úgynevezett vadkamerák is kihelyezésre kerültek Hódoscsépányon és Somsályon. Ezek az eszközök a Városi Rendészet járőreit értesítik, mozgás esetén képet készítenek és mobiltelefonjukra azonnal küldik a felvételt. Ezekkel a kamerákkal a fatolvajokat és az illegális szemétlerakókat kívánjuk elsősorban tetten érni. Az elmúlt néhány napban mind Somsályon, mind pedig csépányon több alkalommal füleltek le fatolvajokat rendészeink, a kihelyezett eszközök is az eredményes munkájukhoz nyújtanak mostantól segítséget.https://www.facebook.com/peter.fidrus/posts/942438102460510

"Több száz tanuló részvételével tartották meg ma délelőtt a „Sziréna, avagy szolgálatban az iskola rendőre napján” elnevezésű bűnmegelőzési programot az Olvasóban. A patinás épület színháztermében a diákok ezúttal egy bírósági tárgyalásnak lehettek részesei. Az Ózdi Rendőrkapitányság vezetői szerint az öt évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés elérte célját és hatékony módon hívja fel a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, illetve azok következményeire." http://ozd.hu/news.php?id=3993

"Közösen díszítették fel a mindenki karácsonyfáját a falu térségében élő gyerekek. Az idei program más volt, mint a korábbi évek Falusi karácsonya, de a szervezők ezúttal is fontosnak érezték, hogy az ünnepek közeledtével kellemes perceket szerezzenek az apróságoknak. A településrész óvodásai és iskolásai nagy örömmel vettek részt az közösségi eseményen. " http://ozd.hu/news.php?id=3995

Eközben tovább zajlanak az ünnepségek az óvodákban, az iskolákban és idősotthonokban, intézményeink létesítményeiben. Ahol alkalmam adódik én is megjelenek, de a fentebb említett ülések nagyon sok időbe kerültek a héten. Ahol én nem is tudtam ott lenni, képviselőtársaim képviselték az Önkormányzatot, lélekben pedig én is ott voltam.

"A Dobj egy macit! akción összegyűjtött plüssállatokkal lepték meg az Ózdi Gyógypedagógiai Intézmény óvodásait. Az adományozás az ÓAM-Ózdi Kézilabda Club szervezésében jött létre. Ilyen jellegű kezdeményezésre egyébként most először volt példa városunkban." http://ozd.hu/news.php?id=3992

Most vasárnap gyújtjuk meg a negyedik, azaz az utolsó gyertyát az adventi koszorún. Aranyvasárnap is lesz vásár a Városház téren. A gyertya meggyújtásának ceremóniája 17 órakor kezdődik. A színpadról Mischinger Ferenc római katolikus plébános és én fogalmazunk meg ünnepi gondolatokat a remélhetőleg ismét közel ezer fős ózdiakból álló közösségnek.

Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Még egy mai programom is van, ugyanis 20 órától közös vacsorán veszek részt a Lengyelországból érkezett testvérvárosi tűzoltók delegációjával és az ózdi vezetőkkel.

Kellemes, pihentető éjszakát kívánok! :)