2015. augusztus 24. hétfő

> Kínai delegáció érkezett Ózdra!

Idén júniusban Wang Yi kínai külügyminiszter úr Budapesten megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral. A megbeszélés után a két fél aláírta a Kína és Magyarország kormánya közötti, az „Egy övezet, egy út" együttműködéssel kapcsolatos egyetértési nyilatkozatot. Magyarország az első, az európai országok között, aki ilyen jellegű együttműködést írt alá Kínával. Erre az „Egy övezet, egy út” kiépítésére pozitívan válaszolva, a Wenzhou Kereskedelmi Kamara Magyarországon, a kínai Zhejiang tartomány Wenzhou (vendzsu) város önkormányzatának meghatalmazásra keres testvérvárost. Célja a kulturális érték csere, kereskedelmi és turisztikai együttműködés, és más területen közös értékek felfedezése. Wenzhou egy 9 milliós lakosságú város a Kelet-Kínai Tenger partjától 30 km-re.

Ennek jegyében járt ma nálunk a négy fős delegáció, akiknek bemutattuk Ózd városát, sokat beszélgettünk, kerestük az együttműködési pontokat, melyek a lehetőségek tárházával kecsegtetnek. Jó hangulatban telt a találkozó.

Még a megbeszélés idején felvették a kapcsolatot Wenzhou polgármesterével, akinek köszönhetően a következő hét hétfőjén már a város delegációját fogadhatjuk Ózdon. Szeptember hónapban a polgármester úr is ellátogat hozzánk.

> A délelőtti rendészeti értekezleten Kapitány Úr tájékoztatott, hogy az idei év első félévében, a 2014. év első félévéhez képest javulás tapasztalható mind a bűnelkövetések, mind a rablások területén. Egyben kérünk is mindenkit, hogy figyeljen, ugyanis a balesetek száma már nem alakul ilyen kedvezően. Figyeljünk egymásra és magunkra is, közlekedjünk körültekintően és óvatosan, akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár autóval, vagy más közlekedési eszközzel is tesszük azt.

> Végre a Magyar Közútkezelő elkezdte kicserélni az „MTH-s körforgalom” belső burkolatát. Városunk első körforgalmának belső burkolata még terméskövekből készült, melyek folyamatosan kiszakadtak helyükről az úttestre gördülve, veszélyeztetve ezzel a forgalmat. A még egy pár hónappal ezelőtti kérésünkre reagálva, ma megjelentek a munkások és elkezdték a burkolat cseréjét. Köszönjük!

> Szombaton került megrendezésre a 19. Szentsimoni Falunap. A rendezvény elején nemzeti ünnepünk alkalmából Szőke Gábor atya szentelte meg a kenyeret. Köszöntőm után Vitális István területi képviselő is köszöntötte a megjelenteket, majd elkezdődtek a fellépések, a programok. Plébános úrral megismerhettük Kovács Béla és képviselő úr segítségével a helytörténeti kiállítást.

A vendégek jól érezték magukat, az esti utcabál is fergeteges hangulatban zajlott, éjfél utánig mulattak Szentsimonban.

> Ezen a hétvégén, szombaton az Uraji-Napon mulathatnak a kedves résztvevők. A programkínálat megtekinthető az ide feltöltött képen! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Szép estét és kellemes pihenést kívánok mindenkinek! Vigyor