2015. augusztus 20., 21. szerda, csütörtök

► Augusztus 20-án az államalapítás ünnepén az ózdi Ifjúsági Parkban ünnepeltünk az ózdiakkal. A kenyérszentelésre a képviselő testülettel együtt vonultunk a színpadra, Szőke Gábor atya, az új plébános úr vezetésével.

Ünnepi beszédemben így fogalmaztam:

„A szent király feladata nem az volt, hogy új nemzetet hozzon létre. Azt megtették az ősei. Nem az volt a feladata, hogy hazát foglaljon nemzetének, hiszen megtették nagyapái. Az ő feladata az volt, hogy otthont teremtsen a nemzetnek, s az általa elrendezett állami berendezkedés oly szilárdnak bizonyult, hogy a mai napig megtartott minket. Hogy ez mit is jelent valójában, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a népvándorlás nagy viharában jöttek-mentek nagyobbnál nagyobb hódító háborúk, és nemzetek, mégis mind eltűntek innen, és mi maradtunk a Kárpát-medencében.

Napjainkban azonban újra veszélyben van, a szilárdság megbomlani látszik. Ma, amikor a világ kifordult magából és az értékeket teljesen másképp szemléli mint az elmúlt ezredévekben, az újkori népvándorlás úgy Hazánkat, mint egész Európát veszélyezteti. Veszélyezteti fennmaradását, magyarságát, kereszténységét, saját és utódaink biztonságát. Mintha nem veszélyeztetnének éppen eléggé a belső problémáink, úgy tör ránk a külső veszedelem, s fogják meg az ország vezetőinek kezét idegen erők, idegen hatalmak. Olyan, a magyar kultúrával, értékrenddel és a keresztény vallással össze nem férő népek sarjai igyekeznek százezrével a határunk felé, akiket nem fog vissza a mi jogszabályi és törvényi berendezkedésünk. Ők másképp értékelik az emberi életet, a tulajdonhoz való viszonyt. Nem beszélve a sok, számunkra idegen betegségről, ami ellen nekünk nincs védettségünk, ők viszont magukkal hozhatják. Az utóbbi idők egyik legnagyobb veszélye fenyegeti, sőt érte el hazánkat. Gondoljunk csak bele, havonta több mint egy ózdnyi idegen lépi át illegálisan az ország határát, és nincs ki megvédje azt.

Újra szükség van egy erőskezű, idegen érdekeket figyelmen kívül hagyó, elhivatott magyar vezetőre.”

A beszédem után Szőke Gábor atya megáldotta az új kenyeret:

„Hálát adunk mindazok munkájáért akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak, őröltek, dagasztottak, sütötték, hogy illatos ajándékod minden nap asztalodra kerüljön. Urunk, fogadd érte köszönetünket, és álld meg asztalunkra került kenyerünket mennyei áldásoddal"

Ezután a kenyeret megszeltem és megkínáltam mindenkit a színpadon, a néptáncosaink pedig magyaros viseletben kínálták meg az ünneplő közönséget.

A programokról itt tudósítanak: http://ozd.hu/news.php?id=3592 Este a tüzijáték zárta a rendezvényt.

► A hivatalos rész után alpolgármester úrral kisétáltunk az ünneplők közé és beszélgettünk a kedves ózdiakkal. Sokan megállítottak és mindenkivel váltottunk pár mondatot. Jó érzés az emberek közt lenni, hisz ő értük vagyunk, az ő hangjuk a fontos számunkra.

Találkoztam a gyönyörű szép szőke kislánnyal is, Aminával, akihez merő véletlenségből még kétszer is volt szerencsém azóta Nagyon aranyos és érezni ahogy szeret, mikor öleljük egymást!

► Este a barátaimmal kapcsolódtam ki, és ellátogattunk egy ózdi szórakozóhelyre is. Jó volt két év után újra az ózdi fiatalok közt lenni. Valaki elmondta a DJ-nek, hogy én is ott vagyok, még a színpadra is felhívtak, „besegítettem a munkájába” grin hangulatjel Azóta ahogy az lenni szokott már boldog boldogtalan azzal foglalkozik, hogy a polgármester szórakozott.

Ja és hogy milyen zenére? Kérem, nem én választottam, mellesleg tetszik, mint még több százezer embernek az országban, és talán akkor azt kellett volna mondanom, hogy köszönöm inkább elmegyek? Akkor meg én lennék a legnagyképűbb polgármester aki már fennhordja az orrát...

Nos, az ilyen gondolkodásra csak annyit mondanék, hogy vége a „Tanács-rendszernek” mikor a vezetőket csak nagy festményeken, óriásplakátokon és újságokban lehetett látni. Ez a 21. század és a politikus is ember, a politikusnak is van ugyanannyi joga kikapcsolódni, ha kulturáltan teszi, mint bárki másnak, és szerintem az csak előny, ha a saját választói közt teszi, és nem menekül valami „elefántcsonttoronyba”. Erről csak ennyit szerettem volna, és a rosszindulatú emberek ellenére sem vagyok hajlandó elzárkózni és teljesen eltűnni az emberek elől. Sajnos jóval kevesebb időm van köztük lenni, mint korábban, de minden lehetséges alkalmat megragadok arra, hogy az ózdiak közt lehessek. Jó volt veletek együtt szórakozni!

► Tegnap, azaz pénteken került megrendezésre a III. Ózdi Extrém Sportnap és Zenei Fesztivál. A rendezvényen sokan részt vettek, jómagam is ott voltam és a vendégek köszöntése után kipróbáltam a kínálatot. A SINOSZ szervezői segítettek végigmenni azon a pályán, amin ki lehetett próbálni, hogy egy látássérült, vak ember hogyan közlekedik. Javaslom a világ és embertársaink megértésének érdekében mindenkinek, hogy képzelje bele magát a másik ember helyébe és próbálja élni az ő életét. Ezzel a pár perces „vak-sétával” bizonyosodtam meg róla, hogy ők mind különleges és igazán bátor emberek, hiszen a legfontosabb érzékük elvesztésével is képesek együtt élni, és a lehető legteljesebb életet élni. Minden elismerésem nekik és figyeljünk rájuk!

► Innen a Vasvár úti játszótér átadásra siettem, ahol Zsuponyó Anett képviselőtársam már lent volt a lakókkal. Sokat beszélgettem én is a megjelentekkel, derítettünk fel új problémákat is, melyeket meg kell oldani. Kipróbáltam a játszóteret, a gyerekek már birtokba vették és mindenki nagyon jól érezte magát. Anett felmérte a környéket és kiderült, hogy körülbelül 120 gyermek él Istennek hála a vonzáskörzetben, így az ő kedvükre lesz az újonnan átadott játszótér.

Itt újra találkoztam Aminával, aki mikor meglátott mosolyogva futott hozzám és ölelt át.