2014. november 27. csütörtök

Kedves Ózdiak!

Ma reggel Gasparek Ferenc, Lovas Lajos a központi MaNDA-tól tett látogatást Ózdon. Bemutatták a projektet, aminek zöme állami beruházás keretein belül valósul meg. A látványtervek és az elképzelések gyönyörűek!

Sajnálatos azonban, hogy az egyik alapját képző projekt, a "Skanzen" elég rosszul áll. Ez viszont az Önkormányzat pályázata és elég gyenge lábakon áll. A vezető, azaz a projektmenedzser szerződése már le is járt, ki lett fizetve, a munkálatok viszont még csak most kezdődtek meg a Múzeum vakolatának leverésével és jövő év közepére el kellene, hogy készüljön az egész 500 millió Ft-os beruházás, ami a patakparti sétányt szabadtéri kiállítást, térkialakítást és pavilonokat foglal magában. Keményen dolgozunk rajta, hogy megvalósíthatóvá váljon, bízzunk a legjobbakban.

A Hivatalba visszatérve már várt a Belügyminisztérium munkatársa, aki a Szövetkezetek kialakításában, működésében nyújt segítséget. Már van ózdi szövetkezet, a feladat most az a jövőre nézve, hogy a közmunkaprogram kereteiben végzett munkák olyan elemeit, amik önállóan is profitárbilisek lehetnek, átvezessük a szövetkezetbe. Ez még hosszú munka gyümölcse lehet.

A délután nagy részét a költségvetés áttekintésével töltöttük, a probléma nem kicsi... Több száz millió Forinttal kell szűkebbre vennünk, "köszönhetően" a Kormány intézkedéseinek. Erről bővebben később, ha majd már biztosak lesznek a számok. Igyekszünk felülemelkedni a problémákon, de túl sok jó nem látszik belőle.

Ami miatt pedig a közleményt meg kellett írnom... A képviselő-testületben többséggel rendelkező Fidesz-KDNP többség hajthatatlan abban, hogy a bizottsági tagok számát olyan méretben csökkentsük, hogy ne veszélyeztesse a költségvetést, nem hajlandóak a Szervezeti és Működési Szabályzatot olyan formában elfogadni ami az Önkormányzat gazdaságos és szakszerű működéséhez elengedhetetlen. A bizottságok elnöki posztjaihoz is keservesen ragaszkodnak, hisz az elnökök a Közbeszerzési Bizottság tagjaivá is vállnak (külön busás javadalmazásért és döntési jogkörrel esetenként sok százmilliós közbeszerzési pályázatokról). Amely képviselőjüknek pedig nem jutott elnöki poszt azokat mondvacsinált tanácsnoki szerepbe szeretnék beilleszteni. Ezért úgy határoztam, hogy az egyeztetéseket befejezem velük és hétfőn a nyilvános testületi ülés keretein belül folytatjuk a megállapodási folyamatot. Az ülés nyilvános, a helyszínen részt lehet venni a Hivatal új épületében, a második emeleten. A városi televízió pedig élőben közvetíti. Kezdés: hétfő 15 óra.

Én még tárgyalok kollégáimmal, Nektek viszont jó pihenést kívánok! Vigyor