2014. december 21. vasárnap

10 órakor kezdődött a Vasvár Úti Általános Iskola tornatermében a Tűzcsibék kosárlabda mérkőzése. Zsuponyó Anett képviselőtársammal vettünk részt a sporteseményen, nagyon ügyesek és felkészültek voltak a lányok. Az edzőjüktől megtudtam, hogy a régióban velük szoktak példálózni, annyira tehetségesek és kitartóak! Az összefogás körülöttük pedig országosan is példaértékű.

Az Adventi rendezvénysorozatunk utolsó állomásához érkezett, 15 órakor kezdődött a Városház téren a mai vásár, majd a Bárka Színpad fellépései, fényfestése és a Magma Team tűzzsonglőr bemutatója.

A gyertyagyújtás eseménye 17 órakor kezdődött a Szikszi diákjainak műsorával. Az első műsor után Baranyák Béla plébános ünnepi gondolatait hallhatta az ismét szép számmal megjelent ózdi közönség. Utána én köszöntöttem az ózdiakat, majd meggyújtottuk az adventi koszorú 4. gyertyáját, mely a bűnbánatot szimbolizálja. Nem volt egyszerű dolgunk a nagy szél miatt, többször is elfújta szél.

A Szikszis lányok még egy műsorral kedveskedtek a közönségnek a rendezvény vége előtt. Köszönöm nekik a felkészülést, és hogy szereplésükkel növelték az esemény ünnepélyességét!

Innen a Soós Lajos szervezte Küzdősport Gálára siettem, ahol megtiszteltek azzal, hogy elmondhattam köszöntő gondolataimat. A szerencsém az volt, hogy más sportágakkal ellentétben itt nem ajánlják fel a kezdés lehetőségét, mert ha enyém lett volna a kezdő ütés, azt hiszem hamar időközi választást kellene kiírni. Keményen felkészített ózdi sportolók szálltak a ringbe.

A köszöntőm után továbbmentem, hiszen hivatalos voltam a felvidéki Nagybalog Tor hegyére, ahol a Kerecsen Motoros Egyesület szervezte a téli napfordulós eseményét, megkértek, tartsak előadást a folyamatos küzdésről, az állhatatosságról és a kitartásról. Tóth Zoltán, a csapat vezetőjének meghívására érkeztem, Maruzsi Krisztián és családja szintén elkísért, akitől hagyományőrző ruhát is kaptam kölcsönbe, így honfoglalás kori öltözékben vettem részt a rendezvényen. Voltak ott még ózdiak, de Szolnokról, Monorról és az anyaország minden tájáról érkeztek vendégek.

Zoli barátja Róbert aki református lelkész, Pál Apostol szavaira támaszkodva olyan figyelemfelkeltő és lélekbe hatoló előadást tartott az éberségről, józanságról, hazaszeretetről, egymás szeretetéről, hogy a szertűz körül nem volt ember aki ne koncentrált volna minden szavára 100%-osan. Beszéde után mindenki körbeállta a tüzet és egymás kezét fogva imádkoztunk a magyarságért.

Felemelő érzés volt, hogy részt vehettem a felvidéki elszakított testvéreinkkel és az anyaországból érkező vendégekkel egy ősi hagyományokon alapuló hagyományőrző rendezvényen. Isten legyen mindannyiunkkal!

És hazaértem!

Kinek-kinek jó éjszakát, vagy jó reggelt és szép hétfői napot kívánok!